Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Süddeutsche Zeitung: Κύπρος, το νησί των κατασκόπων

Νησί των κατασκόπων χαρακτηρίζεται η Κύπρος σε δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung σχετικά με παρακολουθήσεις και υποκλοπές δεδομένων από βάση της βρετανικής υπηρεσίας GCHQ στον Άγιο Νικόλαο.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «όποιος τηλεφωνεί από τη Βηρυτό στο Βερολίνο ή γράφει ένα e-mail στο Τελ Αβίβ, αποστέλλει τα δεδομένα του μέσω Κύπρου. Εκεί επεμβαίνουν αμερικανοί κατάσκοποι –σε ευρύτατη κλίμακα και με βρετανική βοήθεια, όπως δείχνουν νέα έγγραφα».

Η εφημερίδα επικαλείται έρευνες της εφημερίδας Τα Νέα, του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, του ιταλικού περιοδικού L’ Espresso και της ίδιας, οι οποίες κατέδειξαν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι η βάση κρύβεται πίσω από την ονομασία «σταθμός εξωτερικού», που αναφέρεται στα έγγραφα του Έντουαρντ Σνόουντεν με την κωδική ονομασία «Sounder».

Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, η βάση βρίσκεται στα ανατολικά της Κύπρου, ακριβώς δίπλα στην Πράσινη Γραμμή. «Από αεροφωτογραφίες διακρίνει κανείς ορισμένα κτήρια, δορυφορικούς δέκτες και κεραίες, ενώ γύρω τους βρίσκεται το πετρώδες και άγονο τοπίο. (…) Εδώ είναι κανείς ανενόχλητος, πρόκειται για ένα προνομιακό σημείο: πλάι στα γνωστά κέντρα κατασκοπείας στη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ, η GCHQ και η NSA διενεργούν την παγκόσμια επίθεση παρακολούθησης και από την Κύπρο» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Κατά την Süddeutsche Zeitung, στις παρακολουθήσεις συνδράμει η εταιρεία τηλεπικοινωνιών CYTA, η οποία υποχρεούται βάσει συμβολαίου σε συνεργασία με τους Βρετανούς.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...