Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Παρουσιάστηκαν Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη για περιβαλλοντικούς σκοπούς

Η χρήση τους θα επεκταθεί σε δραστηριότητες όπως περιπολίες πάνω από τη θάλασσα, εντοπισμό ρύπανσης σε ύδατα, χαρτογράφηση και αναμετάδοση στοιχείων και πληροφοριών


Μετά από τέσσερα χρόνια εντατικής δουλειάς, το Ινστιτούτο Κύπρου παρουσίασε σήμερα την υποδομή μη επανδρωμένων ερευνητικών αεροσκαφών, η οποία αναμένεται να προσφέρει νέες προοπτικές για τις περιβαλλοντικές έρευνες στην Κύπρο.  


Σε χαιρετισμό του στην παρουσίαση ο Υπουργός Συγκοινωνιών Τάσος Μητσόπουλος ανέφερε ότι με τη συμπλήρωση του ερευνητικού προγράμματος και την πλήρη λειτουργία των Μη Επανδρωμένων Ερευνητικών Αεροσκαφών αναμένονται πολλαπλά και θετικά αποτελέσματα.

«Το Ινστιτούτο Κύπρου αποκτά ένα υπερσύγχρονο και ισχυρότατο ερευνητικό εργαλείο και εκ των πραγμάτων τίθεται στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία της σύγχρονης έρευνας, καθιστώντας την Κύπρο σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής», είπε ο κ. Μητσόπουλος.

Μιλώντας για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είπε ότι στην αντίληψη του κοινού είναι συνδεδεμένα με στρατιωτική χρήση.

Παρόλο, είπε, που η χρήση τους είναι σχετικά πρόσφατη, εντούτοις διάφοροι ερευνητικοί οργανισμοί αξιοποιούν συστηματικά πλέον τις δυνατότητες που παρέχουν τα αεροσκάφη αυτά για ειρηνικούς, επιστημονικούς και ασφαλώς ερευνητικούς σκοπούς.

Η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα επεκταθεί σε δραστηριότητες όπως περιπολίες πάνω από τη θάλασσα, εντοπισμό ρύπανσης σε ύδατα, χαρτογράφηση, αναμετάδοση στοιχείων και πληροφοριών, πλατφόρμα ενημέρωσης για κυκλοφορία οχημάτων σε πόλεις, μελέτη των καιρικών φαινόμενων, προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος κ.α.

Η υποδομή αποτελείται από τέσσερα ερευνητικά αεροσκάφη μεσαίου μεγέθους και ένα μικρότερο, από ένα κινητό επίγειο σταθμό ελέγχου, ένα πλήρες εξοπλισμένο εργαστήριο και από μια σειρά εξειδικευμένων επιστημονικών οργάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...