Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Έρογλου: Μεγάλη προσωπικότητα στην ιστορία της Κύπρου ο Κληρίδης

Φωτογραφία από παλαιότερη συνάντηση του Γλαύκου Κληρίδη, του Νίκου Αναστασιάδη και του Ντερβίς Έρογλου

Ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων συλληπήθηκε τηλεφωνικά την κόρη του εκλιπόντος πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας 


Με την κόρη του Γλαύκου Κλήριδη, Καίτη, επικοινώνησε τηλεφωνικά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου για να τη συλληπηθεί για το θάνατο του πατέρα της. 


Σύμφωνα με πληροφορίες της ανέφερε ότι «ο πατέρας της ήταν μια από τις μεγάλες προσωπικότητες στην ιστορία της Κύπρου».

Ο Έρογλου εξέφρασε συλλυπητήρια τόσο στον πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και στους Ελληνοκύπριους.

Ο θάνατος του Γλαύκου Κληρίδη έγινε πρώτη είδηση στα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, επισκιάζοντας ακόμα και τις εκδηλώσεις για την παράνομη ανακήρυξη της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου».

Εκτενή αναφορά στο θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη κάνει και ο τουρκικός τύπος όπου τονίζεται ότι ήταν ο πολιτικός που σφράγισε τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Αναφέρεται επίσης ότι με τον Ραούφ Ντενκτάς ήταν αντίπαλοι στη πολιτική, αλλά φίλοι στην ιδιωτική τους ζωή.

Οι «Νew Υork Τimes» γράφουν ότι ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ο άνθρωπος που αγωνίστηκε για να επανένωση της Κύπρου. Το πρακτορείο Reuters σε τρίλεπτο αφιέρωμα τονίζει ότι ο Κληρίδης οδήγησε την Κύπρο στην Ευρωπαική Ένωση, αλλά δεν μπόρεσε να καταφέρει το μεγαλύτερο του όνειρο την επανένωση της πατρίδας του.

Το BBC, με τίτλο «ο άνθρωπος που οδήγησε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρει ότι ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ένας από τους τελευταίους ευρωπαίους ηγέτες με ενεργό δράση στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η εφημερίδα Times περιγράφει εκτενώς τη γενναιότητα του Γλαύκου Κληρίδη ως πιλότου της RAF και τις δύο δραματικές αποδράσεις του, ως αιχμαλώτου των Ναζί.

Ο Guardian γράφει ότι ο Γλαύκος Κληρίδης, λόγω του πολιτικού του αναστήματος, μπορούσε να συγκριθεί με ηγέτες μεγαλύτερων και ισχυρότερων χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...