Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Ξυλοδαρμός μετανάστη από αστυνομικούς στην Λευκωσία

Καταγγελία για ξυλοδαρμό και ρατσιστική βία εναντίον μετανάστη, από μέλος της ΜΜΑΔ (Μηχανοκίνητη Μονάδας Άμεσης Δράσης), πραγματοποίησε η ΚΙΣΑ (Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό), ζητώντας την άμεση έναρξη ποινικής έρευνας εναντίον του αστυνομικού.


Η συγκεκριμένη οργάνωση αναφέρει πως μεταξύ 13:00 και 13:30, ανάμεσα της Πλατείας ΟΧΙ και της Πλατείας Ελευθερίας, στο κέντρο της παλιάς Λευκωσίας, ένα περιπολικό στο οποίο μετέβαιναν τρία μέλη της ΜΜΑΔ σταμάτησε δύο Αφρικανούς φοιτητές για εξακρίβωση στοιχείων. Οι τρεις αστυνομικοί έλεγξαν τα στοιχεία των δύο Αφρικανών φοιτητών και διαπίστωσαν ότι βρίσκονται νόμιμα στην Κύπρο. Στη συνέχεια, οι τρεις αστυνομικοί σταμάτησαν έναν ακόμη Αφρικανό πρόσφυγα για εξακρίβωση στοιχείων, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση διαπίστωσαν ότι πρόκειται για άτομο που βρίσκεται νόμιμα στην Κύπρο.

Ακολουθεί video αναρτημένο από την ΚΙΣΑ:
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΙΣΑ ο Αφρικανός πρόσφυγας ρώτησε τους τρεις αστυνομικούς γιατί μέσα από όλους αυτούς τους περαστικούς επέλεξαν να σταματήσουν για εξακρίβωση τρεις Αφρικανούς, χωρίς οποιαδήποτε υποψία ή / και αιτία. Τότε, ο ένας από τους τρεις αστυνομικούς του απάντησε ότι: «Αυτή είναι η Κύπρος! Αν δεν σου αρέσει, τότε να επιστρέψεις πίσω στην πατρίδα σου για να μάθεις στους αστυνομικούς εκεί πώς να συμπεριφέρονται».

«Ο Αφρικανός – ένας αναγνωρισμένος πρόσφυγας από την Ακτή του Ελεφαντοστού, ο οποίος διαμένει νόμιμα στην Κύπρο για εφτά χρόνια», προσθέτει η ΚΙΣΑ, «είναι παντρεμένος με Κύπρια και έχουν ένα παιδί τεσσάρων ετών – απάντησε στον αστυνομικό ότι «τον ρώτησε κάτι, αλλά δεν έχει λάβει κάποια απάντηση». Με τη σειρά του, ο αστυνομικός ανταπάντησε ότι «εάν πει οτιδήποτε άλλο, τότε θα συλληφθεί». Τότε, ο Αφρικανός πρόσφυγας του είπε ότι «δεν έκανε κάτι για να συλληφθεί» και συνέχισε να ζητά μία απάντηση στην ερώτηση του, θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη ενέργεια του αστυνομικού είναι μέρος της συνεχιζόμενης ρατσιστικής στοχοποίησης (racial profiling) της Αφρικανικής κοινότητας στην Κύπρο».

Και συνεχίζει: «Από εκείνη τη στιγμή και μετά, ο αστυνομικός άρχισε να χρησιμοποιεί αδικαιολόγητη βία. Αρχικά, έριξε στο έδαφος τον Αφρικανό πρόσφυγα με μία λαβή, σπάζοντας το πόδι του, χωρίς αυτός να φέρει οποιαδήποτε αντίσταση. Στη συνέχεια, ο αστυνομικός επιχείρησε να του περάσει χειροπέδες και να τον συλλάβει, τραβώντας τον τραυματισμένο Αφρικανό από το σπασμένο πόδι για να τον μεταφέρει στο περιπολικό, προκαλώντας του περισσότερα τραύματα και εκδορές στο κεφάλι, το πρόσωπο και το δεξί χέρι! Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το περιστατικό διαδραματίστηκε μέρα-μεσημέρι, στην καρδιά της Λευκωσίας, μπροστά από δεκάδες περαστικούς, οι οποίοι μάλιστα φωτογράφιζαν και βιντεογραφούσαν το ξυλοδαρμό και την κακομεταχείριση του Αφρικανού πρόσφυγα από τον αστυνομικό της ΜΜΑΔ. Αφού έγιναν όλα αυτά, κλήθηκε το ασθενοφόρο και ο Αφρικανός πρόσφυγας μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ενώ δύο ακόμη περιπολικά κατέφθασαν στη σκηνή και άρχισαν να απομακρύνουν τους περαστικούς. Τέλος, μετά τη μεταφορά του Αφρικανού πρόσφυγα στο νοσοκομείο, η αστυνομία αρχικά αρνήθηκε να δεχθεί οποιαδήποτε καταγγελία για τον ξυλοδαρμό του από μέλος της ΜΜΑΔ, κατηγορώντας τον μάλιστα για παραχώρηση ψευδών στοιχείων και αντίσταση κατά της αρχής! Μετά από παρέμβαση της ΚΙΣΑ, ο αξιωματικός υπηρεσίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Επαρχίας Λευκωσίας έδωσε οδηγίες για να ληφθεί επίσης το παράπονο του κακοποιημένου πρόσφυγα».

«Η ΚΙΣΑ», καταλήγει η ανακοίνωση, «ζητά την άμεση διερεύνηση του περιστατικού από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων Κατά της Αστυνομίας και την επίδειξη μηδενικής ανοχής ενάντια στη ρατσιστική στοχοποίηση και την αστυνομική βία εναντίον ατόμων με καθεστώς διεθνούς προστασίας».

Πηγές: politis-news.com, kar.org.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...