Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Ελλαδικό ΥΠΕΞ: Η προκλητική εμμονή της Τουρκίας περιπλέκει το Κυπριακό

Με αφορμή τη συμπλήρωση σήμερα 30 χρόνων από την παράνομη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους την 15η Νοεμβρίου 1983


Να «αναθεωρήσει τις θέσεις της και να σεβαστεί, επιτέλους, τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη διεθνή νομιμότητα, παύοντας να κρατάει όμηρο ένα ολόκληρο λαό» καλεί την Τουρκία το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τη συμπλήρωση σήμερα 30 χρόνων από την παράνομη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους την 15η Νοεμβρίου 1983.


Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ τονίζει πως «το παράνομο ψευδοκράτος είναι προϊόν χρήσης βίας και έχει επανειλημμένα καταδικαστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» και προσθέτει ότι «η διεθνής κοινότητα, πλην της Τουρκίας, σέβεται την κυριαρχία, ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία ότι θεωρεί νομικά άκυρη την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, την οποία ούτε αναγνωρίζει, ούτε διευκολύνει, ούτε συνδράμει, καθοιονδήποτε τρόπο».

Αντιθέτως, όπως υπογραμμίζει, «μία και μόνο χώρα περιφρονεί συστηματικά τις Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, εμμένοντας στην ανυπόστατη και άκρως προσβλητική θέση της περί ''ανεξάρτητης ΤΔΒΚ]], επιδιώκοντας, μάταια όλα αυτά τα χρόνια, τη διεθνή αναβάθμιση του παράνομου μορφώματος».

Το Υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «προκλητική εμμονή στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου» που «περιπλέκει το Κυπριακό πρόβλημα και ζημιώνει τελικά την ίδια την τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Διαμηνύει τέλος ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει σταθερά και υπεύθυνα να εργάζεται για την αποκατάσταση της διεθνούς έννομης τάξης και για την επανένωση της Κύπρου».

«Οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και η ιδιότητα της Κύπρου ως Κράτους Μέλους της Ε.Ε. προσδιορίζουν τη βάση και το περιεχόμενο μίας συνολικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Η Ελλάδα, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...