Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Αναστασιάδης: Οι Τουρκοκύπριοι θα ωφεληθούν από το φυσικό αέριο, μονό αν λυθεί το κυπριακό

Υποστήριξε πως η λύση του Κυπριακού μπορεί να συμβάλει επαναστατικά, δραστικά και άμεσα στην ανόρθωση της οικονομίας

Οι Τουρκοκύπριοι θα ωφεληθούν από το φυσικό αέριο, μονό αν λυθεί το κυπριακό και αναλόγως του πληθυσμού τους, σύμφωνα με τον Κύπριο Πρόεδρο.

Συγκεκριμένα, ο Ν. Αναστασιάδης είπε τη Δευτέρα πως το φυσικό αέριο είναι ευλογία και από αυτό, όταν λυθεί το Κυπριακό, θα κερδίσουν και οι Τουρκοκύπριοι τονίζοντας πως το κέρδος τους θα είναι ανάλογο του πληθυσμού τους. Η αναλογία πληθυσμού στη Κύπρο είναι 82% ελληνοκύπριοι και 18% τουρκοκύπριοι.

O κ. Αναστασιάδης υποστήριξε πως η λύση του Κυπριακού μπορεί να συμβάλει επαναστατικά, δραστικά και άμεσα στην ανόρθωση της οικονομίας.

Αυτό, όπως είπε, μπορεί να γίνει κατορθωτό, «αν οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία αποφασίσουν ότι έφτασε η ώρα να εξεύρουμε μια λύση μέσα από ένα ειλικρινή, ουσιαστικό και με πλήρη αλληλοσεβασμό διάλογο».

Μια λύση, πρόσθεσε, «που θα απαλλάσσει τη χώρα μας από τα βάρη που έχει προκαλέσει η καταστροφή του 1974, που θα την απαλλάσσει από τα κατοχικά στρατεύματα, που θα επανενώνει τη χώρα μας, που θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης και που θα επιτρέπει τη διακίνηση προσώπων και κεφαλαίων, που θα επιτρέπει τη συνδημιουργία, έτσι ώστε επιτέλους να δημιουργηθούν οι προοπτικές της σταθερότητας και της συνεργασίας. Ώστε μαζί να προχωρήσουμε μπροστά και για το παρόν, αλλά ιδιαίτερα για το μέλλον».

«Αυτό που απαιτείται», συνέχισε, «είναι θάρρος και τόλμη. Ας αφήσουμε τα παίγνια αλληλοεπίρριψης ευθυνών. Δεν είναι με κανένα τρόπο η πρόθεση μου να αρχίσω να αιτιώμαι ποιος ευθύνεται λιγότερο και ποιος περισσότερο, αν είναι οι Τουρκοκύπριοι ή η Αγκυρα. Εκείνο που θέλω να πω είναι ένα: Αυτό που υπαγορεύεται σε όλους είναι να δούμε μπροστά».

«Αν το κατορθώσουμε υπάρχει προοπτική και ελπίδα για την πατρίδα μας», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...