Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Αναστασιάδης: Μεταξύ του 2008 και του 2013 η ανεργία στους νέους έχει αυξηθεί δραματικά, φτάνοντας στο ποσοστό του 32,7%

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε στις εργασίες της Διάσκεψης για την Απασχόληση των Νέων, στο Βερολίνο

Η Κύπρος προβαίνει σε διευθετήσεις για την έγκαιρη εφαρμογή μέτρων προς αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας στους νέους, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στην παρέμβαση του κατά τις εργασίες της Διάσκεψης για την Απασχόληση των Νέων που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Βερολίνο.

Στη παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η πρωτοβουλία της Γερμανικής Κυβέρνησης να φιλοξενήσει τη Διάσκεψη για την Απασχόληση των Νέων είναι εξαιρετικής σημασίας, αφού η ανεργία στους νέους «είναι ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη».

Πρόσθεσε ότι «η Κύπρος είναι ένα εκ των κρατών μελών που βρίσκεται αντιμέτωπο με υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους. Μεταξύ του 2008 και του 2013 η ανεργία στους νέους έχει αυξηθεί δραματικά, φτάνοντας στο ποσοστό του 32,7%», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι «η απουσία θετικών αποτελεσμάτων στην αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας είναι εξαιρετικά ανησυχητική». 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Κύπρος προβαίνει σε διευθετήσεις για την έγκαιρη εφαρμογή μέτρων προς αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, ωστόσο, πρόσθεσε, για να δώσουμε πραγματική προοπτική στους νέους ανθρώπους για το θέμα της απασχόλησης, η ΕΕ θα πρέπει να επανεξετάσει την προσέγγιση της στο ζήτημα αυτό.

«Πρέπει να στραφούμε σε μια προσέγγιση ζήτησης που να στοχεύει στη δημιουργία νέων θέσεων και συνεπώς στο να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους νέους», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και πρόσθεσε ότι η έμφαση στην προσέγγιση της προσφοράς στις χώρες όπου η οικονομία δεν υποβοηθά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δεν μπορεί παρά μόνο να έχει προσωρινά αποτελέσματα. «Αυτό θα έχει ως πιθανόν αποτέλεσμα την ανακύκλωση των ανέργων», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις χώρες που βρίσκονται υπό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι πολύ ευπρόσδεκτη αφού στοχεύει στη σωστή κατεύθυνση, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ΕΤΕπ θα σεβαστεί δύο βασικές παραμέτρους που αφορούν στην απλοποίηση των μηχανισμών παρέμβασης έτσι ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να διευκολυνθούν στην αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων και την ίδια ώρα να κρατηθούν σε χαμηλά ποσοστά τα διοικητικά κόστη, καθώς και στην ευελιξία αναφορικά με τις όρους για τη λήψη κονδυλίων.

«Κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να αντλεί κονδύλια ανάλογα με τις ανάγκες του», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε την πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εξετάσει τις ευκαιρίες που παρέχει το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για αντιμετώπιση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της Κύπρου. «Η απόφαση αυτή διανοίγει την προοπτική αξιοποίησης επιπρόσθετης βοήθειας στην εφαρμογή των μέτρων και έργων που στοχεύουν στην αντιμετώπισης της ανεργίας στους νέους», κατέληξε.

Στη Διάσκεψη, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνόδευαν η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για την Οικονομία και Νομπελίστας κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...