Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Διεθνής Αμνηστία: Καταγγέλλει τις κυπριακές αρχές για τις συνθήκες κράτησης μεταναστών

«Εκμεταλλεύονται τους νόμους της ΕΕ - επιβάλλοντας αυτόματη κράτηση των μεταναστών και των αιτητών ασύλου χωρίς να εφαρμόζουν μέτρα σύμφωνα με τα οποία η κράτηση θεωρείται ως η έσχατη λύση», επισημαίνει


«Σε χώρους που μοιάζουν με φυλακές και για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, ενώ αναμένουν την απέλασή τους», κρατούν οι Κυπριακές Αρχές εκατοντάδες μετανάστες και πρόσωπα τα οποία ζητούν άσυλο, κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία.


Η ΜΚΟ σε ανακοίνωση της ανέφερε ότι σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσαν μέλη της σε πρόσφατη επίσκεψή τους στην Κύπρο, οι Κυπριακές Αρχές «εκμεταλλεύονται τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) - επιβάλλοντας αυτόματη κράτηση των μεταναστών και των αιτητών ασύλου χωρίς να εφαρμόζουν μέτρα σύμφωνα με τα οποία η κράτηση θεωρείται ως η έσχατη λύση».

Ο επικεφαλής του τομέα Προσφύγων και Δικαιωμάτων των Μεταναστών της Διεθνούς Αμνηστίας, Ελ Σάιντ Αλί , υποστήριξε ότι «κρατώντας δεκάδες ανθρώπους για ολόκληρους μήνες, η Κύπρος δείχνει έλλειψη συμπόνιας και πλήρη αδιαφορία για τις διεθνείς υποχρεώσεις της».

Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι «σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, γυναίκες που κρατούνταν διαχωρίστηκαν βίαια από τα μικρά παιδιά τους. Το ένα ήταν ένα μωρό μόλις 19 μηνών, ενώ το άλλο τριών ετών. Τα παιδιά παραδόθηκαν στις κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ οι γυναίκες ήταν κάτοικοι Κύπρου για πολλά χρόνια και ήταν παντρεμένες με πολίτες της ΕΕ και τα παιδιά τους ήταν επίσης πολίτες της ΕΕ». Όσον αφορά το κέντρο κράτησης στη Μενόγια, η Διεθνής Αμνηστία σημειώνεται ότι τουλάχιστον ένα πρόσωπο στο κέντρο της Μενόγια κρατήθηκε για 22 συνεχόμενους μήνες, ενώ τελούσε σε αναμονή απέλασης και προστίθεται ότι σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, η μέγιστη περίοδος κράτησης για λόγους μετανάστευσης είναι 18 μήνες.

«Από το 2011, όταν η Διεθνής Αμνηστία αξιολόγησε τελευταία φορά τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών και των αιτούντων άσυλου στην Κύπρο, η μόνη θετική εξέλιξη ήταν ότι δεν κρατούνται πλέον στις κεντρικές φυλακές στη Λευκωσία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...