Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Πέντε χρόνια στον πρώην υπουργό Άμυνας για την έκρηξη στο Μαρί

Και διετείς ποινές σε δύο πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής και τον πρώην διοικητή της ΕΜΑΚ

Του Μανώλη Καλατζή/enet.gr

Σε πέντε χρόνια φυλάκιση καταδίκασε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας τον πρώην υπουργό Άμυνας της Κύπρου Κώστα Παπακώστα και σε δύο χρόνια τους άλλους τρεις κατηγορουμένους για την έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης στις 11 Ιουλίου 2011.

Οι άλλοι καταδικασθέντες είναι οι Χαράλαμπος Χαραλάμπους, πρώην υποδιευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Νικολάου, πρώην διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Ανδρέας Λοϊζίδη, πρώην Διοικητή της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ).

Στην απόφαση αναφέρεται ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας έχει το πιο μεγάλο μερίδιο ευθύνης, ωστόσο αναγνώρισε ότι υπάρχουν σοβαροί ελαφρυντικοί παράγοντες. Επίσης αναφέρθηκε ότι η προσφορά του κ. Παπακώστα στην Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζεται και του πιστώνεται. Το Δικαστήριο αναφέρθηκε και στη κακή κατάσταση της υγείας του πρώην Υπουργού. Λήφθηκαν επίσης υπόψη τα δικαιολογητικά του πρώην υπουργού, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην προχωρημένη ηλικία του. Το Δικαστήριο αναγνώρισε επίσης ότι η φυλάκιση Παπακώστα, ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στο προσδόκιμο ζωής του.

Όπως αναφέρθηκε, στην απόφαση λήφθηκε υπόψη ότι ο Κώστας Παπακώστας λειτουργούσε ως μέλος της Κυβέρνησης. Ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είχε λάβει γνώση ότι οι στρατιωτικοί ζητούσαν καταστροφή του φορτίου των εμπορευματοκιβωτίων αλλά δεν έπραξε τίποτα. Οι κατηγορούμενοι κατά το δικαστήριο, ήταν μέρος του προβληματικού συστήματος. Δεν έχει σημασία αναφέρεται στην απόφαση να τιμωρηθούν οι κατηγορούμενοι και οι έχοντες εξουσία να συνεχίζουν με την ίδια τακτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...