Ο Γενικός Εισαγγελέας θα αποφασίσει αν θα προσφύγει στο ανώτατο δικαστικό συμβούλιο - Το θέμα δεν είναι πολιτικό
Επιμένει εμμέσως πλην σαφώς στην ανάγκη παύσης του Πανίκου Δημητριάδη από τα ηνία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.
Ωστόσο, κατά τις πληροφορίες, ο Κύπριος πρόεδρος επιχειρεί να μην λάβει περαιτέρω πολιτικές διαστάσεις το θέμα, ρίχνοντας το "μπαλάκι" είτε στον ίδιο τον Δημητριάδη, είτε στον Γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου.
"Στον Γενικό Εισαγγελέα εναπόκειται να υποβάλει προσφυγή στο ανώτατο δικαστικό συμβούλιο για παύση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη", δήλωσε σήμερα ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με το Stockwatch.
"Tόσο το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία, όσο και κάποια άλλα στοιχεία και ευρήματα για την όλη συμπεριφορά ή επαγγελματική επάρκεια του διοικητή θα προωθηθούν προς τον Γενικό Εισαγγελέα και σε εκείνον εναπόκειται με βάση δική του γνωμάτευση, κατά πόσο δικαιολογείται ή όχι προσφυγή στο ανώτατο δικαστικό συμβούλιο", διευκρίνισε ο Κύπριος πρόεδρος.
Σε ερώτηση αν καλείται με αυτόν τον τρόπο ο διοικητής να υποβάλει παραίτηση, ο πρόεδρος απάντησε "Είναι μία επιλογή αν ο ίδιος το θεωρεί πρέπον", πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης.
Ταυτόχρονα τόνισε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση του δεν έχουν πρόθεση να πολιτικοποιήσουν το θέμα.
"Δεν θα παραβούμε τις οποιεσδήποτε πρόνοιες του συντάγματος, ιδιαίτερα τους κανονισμούς που διέπουν την ΕΚΤ περί ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών", κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.
Kύπρος: Κόλαφος για τον πρώην πρόεδρο Δ. Χριστόφια το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία - Αδιαφόρησε για τις συνέπειες της πολιτικής του - Aιχμές για αλαζονεία
Κόλαφος για τον πρώην πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια αποδεικνύεται το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η κυπριακή οικονομία.
Κατά τις πληροφορίες, το πόρισμα επικεντρώνει το βάρος των πολιτικών ευθυνών στον κ. Χριστόφια.
Σύμφωνα με το Stockwatch, το πόρισμα στηρίζεται κυρίως στο σύνολο του μαρτυρικού υλικού που τέθηκε ενώπιον της τριμελούς επιτροπής κατά τη διάρκεια των δεκάδων καταθέσεων που δόθηκαν από τους πρωταγωνιστές.
Το πόρισμα κατονομάζει ως κύριο υπαίτιο για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομία της Κύπρου τον κ. Χριστόφια. Οι ευθύνες του κ. Χριστόφια προκύπτουν από το ότι αυτός καθόριζε την οικονομική πολιτική του κράτους. Το πόρισμα δίνει έμφαση στο δημοσιονομικό σκέλος των προβλημάτων που παρουσίασε η κυπριακή οικονομία, συγκρίνοντας την κατάσταση που υπήρχε όταν ανέλαβε ο κ. Χριστόφιας μέχρι το 2012.
Τονίζοντας τη δραματική αύξηση που επήλθε στις δημόσιες δαπάνες και το ανισοζύγιο που προέκυψε μεταξύ δαπανών και εσόδων, το πόρισμα σημειώνει ότι ο κ. Χριστόφιας έχει ευθύνες γιατί αδιαφόρησε για τις συνέπειες της οικονομικής του πολιτικής στα δημοσιονομικά της χώρας.
Το πόρισμα αφήνει αιχμές για "αλαζονεία" στη διαχείριση της οικονομικής πολιτικής και στο ότι ο πρώην πρόεδρος αγνόησε τις συμβουλές και παροτρύνσεις από ειδικούς για τις συνέπειες των αποφάσεων του.
Σύμφωνα με την επιτροπή, ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος αποχώρησε από τη διαδικασία αμφισβητώντας τη νομιμότητά της και χωρίς να καταθέσει, χαρακτηρίζεται στο πόρισμα ως αμετροεπής.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο πόρισμα στη συμμετοχή του στην απόφαση για απομείωση των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν οι κυπριακές τράπεζες, με την οποία επήλθε καίριο πλήγμα στον τραπεζικό τομέα.
Πέραν του τέως προέδρου, η επιτροπή επιρρίπτει πολιτικές ευθύνες στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που δεν απέρριψαν προτάσεις και νομοσχέδια σε σχέση με την άσκηση πολιτικής εξουσίας. Στο πόρισμα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον πρώην υπουργό οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη, που ενώ διαφωνούσε με τον κ. Χριστόφια, δεν παραιτήθηκε.
Πολιτικές ευθύνες επιρρίπτονται επίσης στο ΑΚΕΛ που παρείχε υποστήριξη στην κυβερνητική πολιτική, αλλά και στο ΔΗΚΟ και στην ΕΔΕΚ, που συμμετείχαν στην κυβέρνηση Χριστόφια για 3,5 και 2 χρόνια, αντίστοιχα.
Η κυβερνητική πολιτική, αναφέρει το πόρισμα, καταρτίστηκε από το 2008, όταν συμμετείχαν στην κυβέρνηση και τα τρία κόμματα.
Ο νυν πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει ευθύνες, σύμφωνα με την επιτροπή, κατά μικρότερο βαθμό, λόγω της ελλιπούς προετοιμασίας για τις κρίσιμες συνεδριάσεις του Eurogroup τον Μάρτιο. Ο πρόεδρος ελέγχεται γιατί υποτίμησε ενδεχόμενα που έπρεπε να προβλεφθούν.
Το κεφάλαιο των πολιτικών ευθυνών αγγίζει και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκο Δημητριάδη. Ελέγχεται για την επιλογή της Pimco και για τη μη συμμετοχή των τραπεζών στις συζητήσεις με την Pimco.
Το προεδρικό ανακοίνωσε το Σαββάτο ότι θα δημοσιοποιήσει το πόρισμα, ενδεχομένως μέχρι το τέλος της βδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.
Η επιτροπή αποτελείται από τους πρώην δικαστές Γιώργο Πική και Ανδρέα Κραμβή και από την πρώην επίτροπο διοικήσεως και πρώην πρόεδρο του οικογενειακού δικαστηρίου Ηλιάνα Νικολάου.
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου