Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Ελευθέρωσαν τις τρείς αλλοδαπές μητέρες απο τη Μενόγεια

Tρεις νεαρές αλλοδαπές μητέρες μικρών παιδιών και τον πατέρα 16χρονης Κινέζας μαθήτριας που κρατούνταν για απέλαση στα αστυνομικά κρατητήρια Μενόγειας, απελευθέρωσε χθες η κυβέρνηση, μετά από εντολές του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου.

Έτσι, έπιασε τόπο και μάλιστα άμεσα, η προειδοποίηση που απηύθυνε χθες μέσω του Sigmalive και της «Σ», η Πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Cyprus Stop Trafficking Ανδρούλα Χριστοφίδου Henriques, ότι την ερχόμενη Κυριακή θα κατερχόταν σε απεργία πείνας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, αν ο Υπουργός Εσωτερικών δεν απελευθέρωνε μέχρι μεθαύριο Σάββατο, τρεις αλλοδαπές μητέρες μικρών παιδιών που κρατούνταν για απέλαση στα αστυνομικά κρατητήρια Μενόγειας.


Οι δυναμικές κινητοποιήσεις

Όπως πληροφορούμαστε, ο Σωκράτης Χάσικος έδωσε οδηγίες και αφέθηκαν σήμερα ελεύθερες από τον χώρο κράτησης απαγορευμένων μεταναστών Μενόγειας, μια γυναίκα από την Κίνα, μητέρα παιδιού τριών χρόνων που το φροντίζουν γείτονές της και μια γυναίκα από το Καμερούν, μητέρα βρέφους 18 μηνών, που δόθηκε σε φροντίστρια από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Οι πατέρες των παιδιών των δύο γυναικών, είναι Βούλγαρος και  Ρουμάνος αντίστοιχα και δεν βρίσκονται στην Κύπρο. Επίσης απελευθερώθηκε από τη Μενόγεια και τρίτη γυναίκα από τη Σομαλία.

Το θέμα του απαράδεκτου αποχωρισμού βρεφών και μικρών παιδιών από τις μητέρες τους που κρατούνται για απέλαση, έφεραν δυναμικά στην επιφάνεια, με τη διοργάνωση διαδηλώσεων έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών στις 7 και στις 14 Μαρτίου 2014, οι οργανώσεις Cyprus Stop Trafficking, ΚΙΣΑ και ΠΟΓΟ, τα αιτήματα των οποίων στήριξαν στη συνέχεια με ανακοινώσεις τους και μεγάλα κόμματα, όπως το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ.

Μάλιστα ενέγραψαν το θέμα για συζήτηση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ισότητας μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, στη Βουλή.

Ο πατέρας κοντά στην κόρη του

Ο Κινέζος που απελευθερώθηκε, είναι ο πατέρας που είχε συλληφθεί με τη σύζυγό του για παράνομη παραμονή και απασχόληση και κρατούνταν για απέλαση για περισσότερους από έξι μήνες στον χώρο κράτησης απαγορευμένων μεταναστών στη Μενόγεια, με αποτέλεσμα η 16 κόρη τους που φοιτά τα τελευταία 4 χρόνια στο αγγλόφωνο σχολείο Senior School στη Λευκωσία, να μείνει μόνη και να φιλοξενείται σε διάφορες οικογένειες.

Η γυναίκα του Sui Li Hong, συνελήφθη από την Αστυνομία και προσήχθη στο δικαστήριο με τις κατηγορίες της επίθεσης κατά αστυνομικών, της πρόκλησης ανησυχίας και παράνομης παραμονής στην Κύπρο, όταν πριν λίγες μέρες είχε οδηγηθεί με τη συνοδεία δύο αστυνομικών σε αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Λάρνακας για απέλαση στην Κίνα. Τελικά η απέλαση δεν έγινε, αφού ο πιλότος αρνήθηκε να απογειώσει το αεροσκάφος και ζήτησε από τους αστυνομικούς και την κρατούμενη Κινέζα, να αποβιβαστούν, λόγω του επεισοδίου. Η δικηγόρος της Sui Li Hong Νιλολέτα Χαραλαμπίδου, κατάγγειλε τους δύο αστυνομικούς για κακοποίηση της πελάτισσάς της, στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας και στην Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ελίζα Σαββίδου.

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...