Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

ΥΠΟΙΚ: ''Αν βυθιστούμε, θα βυθιστούμε όλοι μαζί''

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για τον Συνεργατισμό και την πορεία των αποκρατικοποιήσεων.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση προς τα ΜΜΕ μετά την υπογραφή για τη μεταφορά του €1,5 δισ. στον Συνεργατισμό:

«Οι τελευταίες μέρες ήταν μέρες έντασης, ίσως αχρείαστων αντιπαραθέσεων. Αυτό που σήμερα ήθελα να αναδείξω είναι τη σιωπηρή αλλά αποφασιστική δουλειά που γίνεται η οποία φέρνει αποτελέσματα σε διάφορους τομείς. Σήμερα τα βασικά στοιχεία, συστατικά της προσπάθειας που αφορά στον Συνεργατισμό, έχουν ολοκληρωθεί. Έχουμε υπογράψει την πράξη της ανακεφαλαιοποίησης του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα. Ένα γεγονός που σηματοδοτεί ή επισημοποιεί τη σταθεροποίηση, την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση, κάτι που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι και η αναδιάρθρωση και η διαδικασία των συγχωνεύσεων προχωρούν κανονικά, μας επιτρέπει πράγματι να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τον Συνεργατισμό και βέβαιοι ότι θα αποτελεί ένα βασικό πυλώνα της προσπάθειας για την επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας.

Θέλω να ευχαριστήσω αλλά και να επαινέσω τον Πρόεδρο, το Διοικητικό Συμβούλιο αλλά και τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας γιατί ήδη στο σύντομο διάστημα που έχουν αναλάβει ακριβώς την ευθύνη έχουν φέρει αποτελέσματακαι με αυτό τον τρόπο θα πρέπει να συνεχίσουμε σε όλα τα επίπεδα».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε:

“Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα εκ μέρους της Κυβέρνησης. Η άγονη αντιπαράθεση και η πόλωση γύρω από το ζήτημα αυτό δεν θα ωφελήσει κανένα. Η συγκρουσιακή προσέγγιση θα υπονομεύσει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα όλων μας και των εργαζομένων. Πρέπει να καταλάβουμε πως αν βυθιστούμε θα βυθιστούμε όλοι μαζί. Αλλά, αν από την άλλη, εργαστούμε υπεύθυνα και με αυτοπεποίθηση, όπως κάναμε τους τελευταίους μήνες, θα τα καταφέρουμε.

Η Κυβέρνηση δεν εμπλέκεται σε καμία προσπάθεια επίρριψης ευθυνών, δικαίωσης, ή μετάθεσης ευθυνών σε άλλους. Θα πράξουμε ότι επιβάλλεται για να διατηρήσουμε την πορεία που χαράξαμε τους τελευταίους μήνες. Της πορείας σταθεροποίησης που ήδη αναγνωρίζεται διεθνώς και έχει θέσει την Κύπρο σε μια τροχιά εξόδου από την δύσκολη κατάσταση. Αυτή τη πορεία θα την διαφυλάξουμε.

Το Υπουργικό Συμβούλιο εξέτασε τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και θεωρώ πως με τη σημερινή απόφαση μπορούμε να δώσουμε διέξοδο σε συνεργασία με τη Βουλή. Οι αποκρατικοποιήσεις είναι ξεκάθαρη υποχρέωση την οποία μπορούμε και επιθυμούμε να την μετατρέψουμε σε ευκαιρία. Μια ευκαιρία για εκσυγχρονισμό και ενίσχυση της αποδοτικότητας και προοπτικής σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας μας. Αυτό θα το καταφέρουμε εάν συνεργαστούμε, η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία μαζί με τους εργαζομένους και όλους τους άλλους φορείς που εμπλέκονται. Αυτό διασφαλίζει το νομοσχέδιο όπως έχει διαμορφωθεί. Τον ρόλο της Βουλής σε όλα τα επίπεδα, τα δικαιώματα και το καθεστώς των εργαζομένων όπως αυτό διασφαλίζεται από τους νόμους και το σύνταγμα του κράτους αλλά και μια αξιόπιστη διαδικασία που θα επιτρέψει την μεταχείριση αυτής της υποχρέωσης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον τόπο.

Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα λειτουργήσουμε πιο ήρεμα και δεν θα επιτρέψουμε την αποσταθεροποίηση της οικονομίας μας. Είμαι βέβαιος ότι είμαστε κοντά στο να το πετύχουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...