Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Χριστόφιας: «Έγιναν εγκλήματα στην Κύπρο»

«Ο εθνικισμός και ο σοβινισμός είναι μεγάλος εχθρός και των δύο κοινοτήτων. Έγιναν εγκλήματα στην Κύπρο. Τα εγκλήματα αυτά διαπράχθηκαν από τους εθνικιστές και σοβινιστές και των δύο κοινοτήτων. Όταν είπαμε αυτήν την αλήθεια, μας πολέμησαν σκληρά κι αλύπητα.

Εάν δεν παραδεχτούμε ορισμένες μεγάλες αλήθειες, ναι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν θα δεχτούν τη συμβίωση των δύο κοινοτήτων» δηλώνει σε συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Αναφορικά δε με τους δικούς του χειρισμούς στο Κυπριακό, σημειώνει ότι επί της δικής του προεδρίας, «τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος δεν έδωσαν τη δυνατότητα στους ξένους να ασκήσουν πιέσεις, αντίθετα, οι όποιες πιέσεις ασκήθηκαν ήταν πάνω στην Τουρκία και στον κ. Έρογλου».

«Σε ότι αφορά την οικονομία, είναι αλήθεια ότι ατυχήσαμε. Εμείς εφαρμόσαμε οικονομική και κοινωνική πολιτική αντίθετη με αυτήν που επικρατούσε και επικρατεί ακόμα στην Ε.Ε. δηλαδή την πολιτική της λιτότητας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης» είπε ο κ. Χριστόφιας.

Εκφράζει επίσης τη διαφωνία του με τις «χιαστί» συνομιλίες για το Κυπριακό, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσουν σε τετραμερή, ενδεχόμενο που χαρακτηρίζει «επικίνδυνο και απαράδεκτο».

Τέλος στο θέμα των ευθυνών για το Μνημόνιο στην Κύπρο καταλογίζει ευθύνες στις «τράπεζες που σπατάλησαν στην κυριολεξία δισεκατομμύρια», στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας που «ταυτίστηκε μαζί τους, μαζί με τον ηγέτη του Συναγερμού και τον σημερινό ηγέτη του ΔΗΚΟ». «Να μην ξεχνάμε και την αρνητική επίδραση που είχε στην κυπριακή οικονομία το κούρεμα του ελληνικού χρέους και η αγορά ελληνικών ομολόγων από τους κύπριους τραπεζίτες» είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...