Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Ποια ονόματα «παίζουν» δυνατά στον ανασχηματισμό

- Την αποχώρησή του από το κυβερνητικό σχήμα προανήγγειλε ο Υπουργός Υγείας
- Απέρριψε την πρόταση υπουργοποίησής της η Στέλλα Κυριακίδου
- Κενεβέζος: Οι μέρες θα δείξουν ποιοι επέλεξαν να εκδώσουν ανακοινώσεις και αποφάσεις στη βάση «της καρέκλας»
- Απάντηση και Φωτίου για τις αιχμές περί «καρέκλας»
- Λακκοτρύπης: Αφήστε τον Πρόεδρο να πάρει τις αποφάσεις του
- Ικανοποιημένο το ΔΗΚΟ μόνο εάν δεν συμπεριληφθεί κανένας από τους 4 Υπουργούς στο νέο κυβερνητικό σχήμα
- Ποια ονόματα παίζουν δυνατά για τα Υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Άμυνας
- Τετ α τετ Αναστασιάδη-Νεοφύτου μετά τη συνάντηση ΠτΔ με τους 3 Υπουργούς 

Δεν βγήκε λευκός καπνός για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό ούτε μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέλεξε να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τους 3 εκ των 4 Υπουργών που προέρχονται από το ΔΗΚΟ και συγκεκριμένα με τους κ.κ. Φωτίου, Κενεβέζο και Πετρίδη.


Στη συνάντηση δεν παρευρέθηκε ο κ. Λακκοτρύπης, πρώην στέλεχος του ΔΗΚΟ, ο οποίος αποχωρώντας από το Προεδρικό περιορίστηκε να απαντήσει στο κατά πόσον θα παραμείνει στη θέση του ή όχι: «Αφήστε τον Πρόεδρο να πάρει τις αποφάσεις του, δεν θέλουμε να τον προκαταλάβουμε για οποιαδήποτε απόφαση θέλει να πάρει».

Πυρά Κενεβέζου κατά ηγεσίας του ΔΗΚΟ

«Οι ώρες, οι μέρες θα δείξουν ποιοι από εμάς επέλεξαν να εκδώσουν ανακοινώσεις και αποφάσεις σε σχέση με την παρουσία τους στο ΔΗΚΟ στη βάση της καρέκλας ή του θρόνου που επιλέγουν να διεκδικήσουν», δήλωσε ο τελών υπό παραίτηση Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος.

Εξερχόμενος του Προεδρικού και κληθείς να σχολιάσει τις αιχμές από το ΔΗΚΟ για προσωπικές φιλοδοξίες των Υπουργών του κόμματος, ο κ. Κενεβέζος είπε ότι ο καθένας μπορεί να έχει προσωπικές φιλοδοξίες, και αυτό αφορά και αυτούς οι οποίοι επικρίνουν τους υπόλοιπους για προσωπικές φιλοδοξίες.

«Το σημαντικό είναι αυτός που έχει προσωπικές φιλοδοξίες να τις συνδυάζει με τις κοινές στοχεύσεις, και ειδικά οι πολιτικοί με τις στοχεύσεις που αφορούν τον τόπο, και αυτό είναι το σημαντικό ερώτημα», είπε.

Ως εκ τούτου, συνέχισε, «αυτοί που από το κόμμα μου, από το ΔΗΚΟ, από το οποίο έχω αναστείλει την ενεργό συμμετοχή για τους λόγους που σαφώς και με πολύ διακριτό τρόπο έχω τοποθετήσει στην ανακοίνωσή μου προχθές, και δη ο Πρόεδρος του κόμματος αναφέρει και γίνεται και αναφορά και από την Εκπρόσωπο Τύπου, για καρέκλες, νομίζω ότι λίγος σεβασμός σε πρόσωπα και ανθρώπους με τους οποίους κάποιοι ανδρώθηκαν πολιτικά ή μετά από αυτούς ανδρώθηκαν πολιτικά, αρμόζει».

«Έχουμε διανύσει όλοι μια πορεία και νομίζω ο σεβασμός του καθενός προς τον άλλο είναι ότι καλύτερο και δη ο σεβασμός προς την αντίθετη άποψη. Οι ώρες, οι μέρες θα δείξουν ποιοι από εμάς επέλεξαν να εκδώσουν ανακοινώσεις και αποφάσεις σε σχέση με την παρουσία τους στο ΔΗΚΟ στη βάση της καρέκλας ή του θρόνου που επιλέγουν να διεκδικήσουν», είπε.

Ερωτηθείς για τις αποφάσεις του Προέδρου για τον ανασχηματισμό, ο κ. Κενεβέζος κάλεσε όλους να σεβαστούν τη διαδικασία «και πολύ περισσότερο όλοι μας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Προανήγγειλε αποχώρησή του από την Κυβέρνηση ο Πετρίδης

Την εντύπωση ότι δεν θα συμμετάσχει στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο εξέφρασε ο τελών υπό παραίτηση Υπουργός Υγείας κ. Πετρίδης.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι είχε μια εκτεταμένη συζήτηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κατά την οποία συζήτησαν τις εκκρεμότητες στο Υπουργείο. «Όσον αφορά τον ανασχηματισμό, έχει (ο Πρόεδρος) σκέψεις, έχει προβληματισμό έντονο».

Ερωτηθείς αν ο ίδιος θα παραμείνει, απάντησε αρνητικά. «Όχι, δεν θα παραμείνω», είπε, και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι είναι ειλημμένες οι αποφάσεις του Προέδρου.

«Η απόφαση για τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι στην αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε.

Eρωτηθείς αν ο Πρόεδρος του ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι στο νέο Υπουργικό είπε: «Έχω την εντύπωση ότι δεν θα συμμετέχω στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο».

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε στη συνέχεια ότι τα κόμματα λειτουργούν με κανόνες, και ο ίδιος αποφάσισε να παραιτηθεί από το ΔΗΚΟ με πλήρη επίγνωση των πράξεών του. «Εγώ αποφάσισα να παραιτηθώ από το ΔΗΚΟ με πλήρη επίγνωση των πράξεων μου. Θεώρησα ότι είναι δικαιότερο αν διαφωνείς με αποφάσεις του κόμματος και αντί να είσαι μέσα και να δημιουργείς διχαστικές τάσεις, θα είναι καλύτερα να αποστασιοποιηθείς. Αυτοί είναι οι κανόνες της πολιτικής και της λειτουργίας των κομμάτων», είπε.

«Δεν θα ήθελα να αντιγράψω παραδείγματα του νυν προέδρου του ΔΗΚΟ. Επομένως, η απόφαση μου ήταν συνειδητή και δεν είχε οποιοδήποτε χαρακτήρα δοσοληψίας», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πετρίδης είπε πως η φιλοσοφία των κομμάτων είναι ότι αποδέχεσαι την απόφαση της πλειοψηφίας και συντάσσεσαι, είτε αποχωρείς. «Και εγώ επέλεξα να αποχωρήσω γιατί δεν θα ήθελα να είμαι το κύτταρο διάσπασης του κόμματος και δεν θα ήθελα ποτέ μου να επιλέξω μεταξύ του επίσημου, όπως εσείς το αποκαλείτε, ή του ανεπίσημου ΔΗΚΟ», πρόσθεσε.

Κληθείς να εκτιμήσει αν θα υπάρξει διάσπαση του ΔΗΚΟ, είπε πως δεν το γνωρίζει, ούτε και είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να πει κάτι τέτοιο.

Απάντηση Φωτίου στις αιχμές περί «καρέκλας»

«Θα απαντήσουμε την ώρα που πρέπει, αν είναι περί καρέκλας ή όχι οι λόγοι της παραίτησής μας», δήλωσε ο κ. Φωτίου.

Εξερχόμενος του Προεδρικού και κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του ΔΗΚΟ ότι η δήλωση περί αναστολής της συμμετοχής αποτελεί παραίτηση, ο κ. Φωτίου είπε ότι είναι ξεκάθαρο αυτό που έχει πει. «Το περί αναστολής της συμμετοχής στη κομματική δραστηριότητα είναι ξεκάθαρο τι σημαίνει. Αλλά δεν είναι αυτή η ουσία. Η ουσία είναι οι λόγοι που μας έχουν αναγκάσει να θέσουμε εαυτόν ή να δηλώσουμε ότι δεν συμμετέχουμε τώρα στην κομματική δραστηριότητα του ΔΗΚΟ», ανέφερε.

Κληθείς να απαντήσει στις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ για πολιτειακά αξιώματα και καρέκλες που κάποιοι επιδιώκουν, ο κ. Φωτίου είπε πως «αυτό θα το δούμε και θα απαντήσουμε και σε αυτό την ώρα που πρέπει, αν είναι περί καρέκλας ή όχι οι λόγοι της παραίτησής μας».

Ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό, ο κ. Φωτίου ανέφερε πως είναι καθαρά θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Θα περιμένουμε να πάρει τις αποφάσεις του ο Πρόεδρος», είπε.

Ποιοι «παίζουν» δυνατά στον επικείμενο ανασχηματισμό

Πλέον, αρχίζει το παιχνίδι της ονοματολογίας, με τον κ. Λακκοτρύπη να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες εκ των 4 Υπουργών για παραμονή στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη, ενώ ο κ. Πετρίδης προανήγγειλε ήδη την αποχώρησή του από το Υπουργείο. Οι πιθανότητες για παραμονή στο κυβερνητικό σχήμα δεν είναι υπέρ των κ. Φωτίου και κ. Κενεβέζου, με την τελική απόφαση του Προέδρου να αναμένεται.

Για το Υπουργείο Υγείας ακούγεται έντονα το όνομα του κ. Πατσαλή ο οποίος αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο Προεδρικό, ενώ η βουλευτής ΔΗΣΥ κ. Στέλλα Κυριακίδου -το όνομα της οποίας συμπεριλήφθηκε στους υποψηφίους- φαίνεται πως ήδη απέρριψε το ενδεχόμενο υπουργοποίησής της για λόγους υγείας. Εφόσον Φωτίου και Κενεβέζος δεν παραμείνουν στις θέσεις του, δυνατά παίζει από μέρες το όνομα του κ. Πενταρά για το Υπουργείο Άμυνας, ενώ για το Παιδείας υπάρχουν πληροφορίες που φέρνουν τον κ. Τορναρίτη και του κ. Καδή να διεκδικούν τον υπουργικό θώκο.

Να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, με τις  τελευταίες εξελίξεις περί ανασχηματισμού να μονοπωλούν τις διαβουλεύσεις τους. Παράλληλα, κύκλοι από το ηγετικό περιβάλλον του ΔΗΚΟ ανέφεραν στο Newsit.cy πως το κόμμα θα είναι ικανοποιημένο μόνο εάν δεν συμπεριληφθεί κανένας από τους 4 Υπουργούς προερχόμενους από το ΔΗΚΟ στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

newsit.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...