Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Barbaros Hayrettin Pasa» ανοικτά της Κύπρου

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Barbaros Hayrettin Pasa» έφθασε χθες να πλέει 44 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κύπρου, απέναντι από τη χερσόνησο του Ακάμα...

Το σκάφος παραμένει τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή, χθες ωστόσο, πλησίασε αρκετά τις κυπριακές ακτές, συνεχίζοντας τις έρευνες του στη θάλασσα και θέλοντας παράλληλα να διαμηνύει ότι αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η παρουσία του «Barbaros» καθώς και μια σειρά άλλες παραβιάσεις που σημειώνονται από τουρκικής πλευράς, διαμορφώνουν ένα κλίμα, στέλνοντας ένα διπλό μήνυμα. Από τη μια θα συνομιλούν και από την άλλη θα υλοποιούν τους ευρύτερους σχεδιασμούς τους στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται σήμερα το πλοίο έχει αμφισβητηθεί από τουρκικής πλευράς και με κατάθεση εγγράφων σε ΕΕ και ΟΗΕ. Υπενθυμίζεται συναφώς πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ότι σε περίπτωση παραβιάσεων από τους Τούρκους θα αποχωρούσε από τις συνομιλίες.

Η τουρκική πλευρά, πάντως, σε πολιτικό επίπεδο προσπαθεί να διατηρήσει κινητικότητα αναδεικνύοντας την εντύπωση πως βρίσκεται «ένα βήμα μπροστά» και ουσιαστικά σύρει την ελληνική πλευρά στη διαδικασία.

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...