Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Θρίλερ κατασκοπείας στα ανοικτά της Λεμεσού

- Οι Κυπριακές αρχές παρακολουθούν στενά το δεξαμενόπλοιο, το οποίο εμπλέκεται σε κλοπή πετρελαίου
- Το υπό Βορειοκορεατική σημαία πλοίο στάθηκε αφορμή για ανατροπή του Λίβυου Πρωθυπουργού
- Ο Λίβυος πρώην Πρωθυπουργός έχει καταφύγει στην Ελβετία
- Ερωτηματικά για τα διαβατήρια 2 Ισραηλιτών και ενός Γάλλου που προσέγγισαν το πλοίο κοντά στην Λάρνακα
- Οι ενας Ισραηλίτης και ο Γάλλος φέρουν διαβατήρια Αφρικανικών χωρών, ο άλλος Ισραηλίτης Πολωνικό
- Η ανακοίνωση του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών

Το δεξαμενόπλοιο "Morning Glory" με σημαία Βόρειας Κορέας, μιας χώρας με ολοκληρωτικό καθεστώς και η οποία τελεί υπό ασφυκτικές διεθνείς κυρώσεις, στάθηκε αφορμή για πτώση της Λιβυκής κυβέρνησης! Το πως;


Σύμφωνα και με την εφημερίδα Morning Star, ο αποπεμφθείς Πρωθυπουργός της Λιβύης Αλί Ζεϊντάν είχε απειλήσει πριν μια εβδομάδα ότι θα βομβάρδιζε το Βορειοκορεατικό πλοίο σε περίπτωση που αυτό απέπλεε από το λιμάνι στης Σίδρα. Εντούτοις, οι εκεί λιμενικοί που πρόσκεινται στους αυτονομιστές αντάρτες της περιοχής, που λόγω των πετρελαίων και της φυλετικής τους προέλευσης διαφοροποιούνται από την κεντρική κυβέρνηση, έδωσαν εν τέλει άδεια απόπλου στο έμφορτο με αργό πετρέλαιο δεξαμενόπλοιο.

Ούτε ο ναυτικός αποκλεισμός που είχε επιβάλει ο Λίβυος πρώην Πρωθυπουργός κατάφερε να αναχαιτήσει την πορεία του "Morning Glory".

Οι εξελίξεις στην συνέχεια υπήρξαν καταλυτικές στην Λιβύη, με την ανατροπή του Πρωθυπουργού Ζεϊντάν λόγω της υπόθεσης διαφυγής του δεξαμενόπλοιου, αλλά παρά το γεγονός ότι του απαγορεύτηκε η έξοδος από την χώρα, αυτός βρέθηκε να είναι στην Ελβετία ήδη από τις 12 Μαρτίου.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΚΑΙ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ (;)

Η υπόθεση περιπλέκεται περαιτέρω, λόγω της εμπλοκής Κυπρίων και αλλοδαπών, οι οποίοι από Κυπριακό έδαφος προσέγγισαν το πλοίο.

Οι δύο Κύπριοι έχουν ανακριθεί και αφεθεί ελεύθεροι, ενώ συνεχίζουν να κρατούνται, χωρίς όμως να τελούν υπό σύλληψη τρεις αλλοδαποί, με διαβατήρια των οποίων η γνησιότητα εξετάζεται, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία καταγωγής τους, εν σχέση με τις εθνικότητες που αναγράφονται στα διαβατήριά τους, κάτι που κάνει την υπόθεση να αποκτά και στοιχεία κατασκοπείας.

Πρόκειται για δύο Ισραηλινής καταγωγής άτομα, ο ένας με πολωνικό διαβατήριο 50 ετών και ο άλλος να φέρεται να είναι κάτοχος διπλωματικού διαβατηρίου Αφρικανικής χώρας, ενώ επίσης εμφανίζεται και ένας 44χρονος Γάλλος, επίσης με διπλωματικό διαβατήριο Αφρικανικής χώρας και συγκεκριμένα της Σενεγάλης.

Οι πρώτες πληροφορίες φέρουν τους τρεις αλλοδαπούς να προσέγγισαν το πλοίο και να έχουν ολιγόλεπτη συνομιλία με δύο μέλη του πληρώματος. Στην συνέχεια επιστρέφοντας τους σταμάτησαν οι αστυνομικοί, οδηγώντας τους στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τρεις λειτουργούν ως μεσάζοντες άλλου προσώπου για αγορά του παράνομου πετρελαίου, αλλά λόγω του ότι οι δύο Ισραηλίτες φέρουν ξένα διαβατήρια και μάλιστα ο ένας είναι κάτοχος διπλωματικού διαβατηρίου και μάλιστα Αφρικανικής χώρας, όπως άλλωστε και του Γάλλου εγείρονται υποψίες ότι ενδέχεται να μιλάμε και για υπόθεση με άρωμα κατασκοπείας, ως ένα βαθμό.

Στην παρούσα φάση οι Κυπριακές Αρχές προσπαθούν να πιστοποιήσουν την γνησιότητα των εν λόγω διαβατηρίων, μέσω των διπλωματικών αποστολών των χωρών αυτών.

Σε κάθε περίπτωση ειδικά η εμπλοκή ισραηλινής καταγωγής ατόμων από την Κύπρο, με τόσο "εξωτικά" διπλωματικά διαβατήρια σε μια υπόθεση πολιτικά και οικονομικά ευαίσθητη κινεί υποψίες για κάτι βαθύτερο που ξεπερνά κατά πολύ το σενάριο μιας απλής κλοπής και διακίνησης πετρελαίου...

Να σημειώσουμε ότι διπλωματικά διαβατήρια χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τις μυστικές υπηρεσίες ανά την υφήλιο, καθώς εξασφαλίζουν συχνά και την πολυπόθητη διπλωματική ασυλία για τους πράκτορες οι οποίοι τα χρησιμοποιούν.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και άλλα γειτονικά κράτη, έγιναν στις 11 Μαρτίου 2014 αποδέκτες αιτήματος της Κυβέρνησης της Λιβύης για παροχή βοήθειας για την επιστροφή της κλαπείσας ποσότητας πετρελαίου από το λιμάνι Sidra της Λιβύης.

Στις 14 Μαρτίου 2014 το δεξαμενόπλοιο “Morning Glory”, ύποπτο για τη μεταφορά του πιο πάνω φορτίου πετρελαίου, εντοπίστηκε στα 18 ναυτικά μίλια από την Κυπριακή Δημοκρατία (εντός διεθνών υδάτων).

Όπως σημειώνεται, οι αρμόδιες αρχές, τέθηκαν σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο το εν λόγω δεξαμενόπλοιο να εισερχόταν στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το δεξαμενόπλοιο δεν αιτήθηκε άδειας ελλιμενισμού σε λιμάνι της Δημοκρατίας.

Σήμερα, το δεξαμενόπλοιο Morning Glory άλλαξε την πορεία του προς νοτιοανατολική κατεύθυνση σε διεθνή ύδατα. Οι αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες της Δημοκρατίας παρακολουθούν συνεχώς την πορεία του σε συνεργασία και συντονισμό με τρίτες χώρες και την Κυβέρνηση της Λιβύης, καταλήγει η ανακοίνωση.newsit.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...