Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Εχει αποτραπεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Κύπρου

Η επώδυνη χρεοκοπία και η ενδεχόμενη έξοδος από την Ευρωζώνη έχουν αποτραπεί πλέον για την Κύπρο. Αυτή είναι η εκτίμηση της επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία επισημαίνει βέβαια πως υπάρχει αρκετός δρόμος και θυσίες ακόμη για τους Κύπριους.

Σε συνέντευξή της στον ανταποκριτή της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» στην Ουάσιγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, η κ. Βελκουλέσκου αξιολόγησε τη συμφωνία που επετεύχθη ως σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, ενώ εκτιμά πως θα συμβάλει στην επάνοδο της χώρας στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης μακροπρόθεσμα.

«Για να πετύχει το πρόγραμμα έχει μεγάλη σημασία να κοιτάξουμε μπροστά και να υλοποιήσουμε πλήρως και χωρίς καθυστέρηση τις προκριθείσες πολιτικές», υπογράμμισε η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Κύπρο, ενώ προειδοποίησε ότι ο δρόμος είναι δύσκολος και απαιτεί θυσίες από τον λαό του νησιού.

Στο ερώτημα αν η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο, απάντησε πως η χώρα αντιμετώπισε μοναδικές περιστάσεις και προκλήσεις, μεταξύ των οποίων η ανάγκη πολύ σημαντικής χρηματοδότησης σε σύγκριση με το μέγεθος της οικονομίας της. Με δεδομένες τις αναμενόμενες μεγάλες απώλειες των τραπεζών, η χρήση κρατικών κονδυλίων για την υποστήριξή τους ήταν ασύμφορη, ανέφερε. Παράλληλα για το δημόσιο χρέος δήλωσε ότι «δεν ήταν βιώσιμο λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος είχε μεγεθυνθεί ταχύτατα σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας και ο οποίος ήταν ευάλωτος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...