Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Αντιδράσεις βουλευτών για την εισήγηση Α. Νεοφύτου για προσφυγή κατά Μάριο Ντράγκι


Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε σήμερα στη Βουλή η χθεσινή αναφορά του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ότι η Κύπρος θα πρέπει να αναλογιστεί όπως κινηθεί νομικά εναντίον του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι για τη συνέχιση της παροχής έκτακτης ρευστότητας στη Λαϊκή Τράπεζα μέσω του ELA. Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος είπε πως υπήρξε παραβίαση των κανόνων λειτουργίας του ΕΚΤ, προσθέτοντας πως το όλο θέμα χρειάζεται σοβαρή μελέτη με την αρωγή υπηρεσιών νομικού οίκου από το εξωτερικό.

«Με βάση και νομικές γνωματεύσεις και γνωματεύσεις ειδικών υπάρχει ισχυρή άποψη ότι υπήρξε παραβίαση κανόνων που διέπουν τη λειτουργία της ΕΚΤ και θα πρέπει να μελετηθεί σοβαρά ένα τέτοιο ενδεχόμενο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι υπηρεσίες ενός νομικού οίκου, τον οποίο δεν διαθέτουμε στην Κύπρο κατά τη γνώμη μου».

Άρα, είπε, «θα πρέπει να αγοραστούν υπηρεσίες από κάποια άλλη χώρα μέλος της ΕΕ, από ιδιωτικό νομικό οίκο, για να εξεταστεί κατά πόσο η παροχή ακατάπαυστου ELA προς μια τράπεζα, η οποία κατά αντικειμενική εκτίμηση δεν εθεωρείτο φερέγγυα (`solvent`), ήταν νομικά επιτρεπτή με βάση τους κανόνες λειτουργίας της ΕΚΤ».

Καταλήγοντας, ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε υπαρκτό το όλο θέμα, τονίζοντας όμως ότι «χρειάζεται σοβαρή μελέτη και εξασφάλιση έγκυρης νομικής άποψης προκειμένου να κινηθεί οποιαδήποτε διαδικασία».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης απέφυγε να σχολιάσει το όλο θέμα και παρουσιάστηκε ενοχλημένος από την δημόσια συζήτηση.

«Θεωρώ πως η απόφαση όλων των κομμάτων είναι όπως τα θέματα που εξετάζει η Επιτροπή θεσμών να τα εξετάζει κεκλεισμένων των θυρών», είπε, προσθέτοντας πως ως Πρόεδρος της Επιτροπής αποφεύγει να δίνει προς τα έξω το όποιο θέμα αναδεικνύει ο όποιος Βουλευτής ή πολιτικός.

Έφερε ως παράδειγμα και το θέμα της εξαγοράς της ρωσικής Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου, για το οποίο ζητήθηκε ποινική διερεύνηση μετά από σχετικές οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς τον Γενικό Εισαγγελέα.

«Ή θα κάνουμε κλειστή συνεδρία και θα πάμε μέχρι τέλους ή αν κάθε μέρα θα βγαίνει και ένας Βουλευτής μη μέλος της Επιτροπής Θεσμών να λέει ένα θέμα και να το σχολιάζω. Νομίζω ότι δεν θα ήταν σωστό να κάνω κάτι τέτοιο, εγώ θα τηρήσω την απόφαση της Επιτροπής για κλειστή συνεδρία», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού παρατήρησε πως «υπάρχει σοβαρότατο θέμα», διότι η έκτακτη ρευστότητα παραχωρείτο προς την Λαϊκή σε μια περίοδο που δεν θεωρείτο φερέγγυα.

«Η έγκριση από τη ΕΚΤ πρέπει να στηρίζεται στα ίδια ακριβώς δεδομένα και θεωρώ πως όλοι γνωρίζουν πως στη συγκεκριμένη περίοδο η Λαϊκή Τράπεζα δεν ήταν φερέγγυα και ούτε και η έκτακτη ρευστότητα θα μπορούσε με βάση τα δεδομένα να αποκατασταθεί είτε με εισροές καταθέσεων ή με οτιδήποτε άλλο», είπε, για να καταλήξει λέγοντας ότι «άρα και βεβαίως υπάρχει ένα σοβαρότατο θέμα σε σχέση με το πώς παραχωρείτο ρευστότητα προς τη Λαϊκή Τράπεζα στη συγκεκριμένη περίοδο».


Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, η Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε πως το όλο θέμα πρέπει να διερευνηθεί για τον κατά πόσον υπήρξε παρατυπία των κανόνων της ΕΚΤ, ενώ εκφράζοντας προσωπική θέση διερωτήθηκε για το κατά πόσον η ΕΚΤ θα συνεχίσει την παροχή ρευστότητας στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα την στιγμή που θα υπάρξει νομική διαδικασία εναντίον της.

«Εάν υπάρξει μια τέτοια διαδικασία αναρωτιέμαι αν κινηθούμε εναντίον της ΕΚΤ αν θα εξακολουθήσουν να παρέχουν ρευστότητα», είπε, προσθέτοντας πως ίσως αυτό θα μπορούσε να γίνει από νομικούς συμβούλους ή άλλα δικηγορικά γραφεία υπό την προϋπόθεση ότι υπήρξε παρατυπία.

Σε ερώτηση αν ευθύνεται και η ΚΤΚ για την συνέχιση της παροχής έκτακτης ρευστότητας στην Λαϊκή, η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι το ερώτημα αυτό θα πρέπει να παραπεμφθεί στον τέως Διοικητή της ΚΤΚ Αθανάσιο Ορφανίδης. «Όταν παρέδωσε το Μάιο του 2012 το ΕΛΑ της Λαϊκής Τράπεζας ήταν στα 5,8 δις».

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο Άγγελος Βότσης είπε ότι η αναφορά του κ. Νεοφύτου έγινε υπό τον τύπο μίας «ατάκας που είχε κατατεθεί στην Επιτροπή Οικονομικών» και όχι υπό την έννοια ενός θέματος για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

Πρόσθεσε θα στηρίξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν αποφασίσει να γίνει αυτή η κίνηση, κατόπιν συζήτησης με τους Αρχηγούς των κομμάτων και σημείωσε ότι αυτή θα πρέπει να επεκταθεί και στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

«Θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει να μείνουμε μόνο στον Διοικητή της ΕΚΤ, καθώς οι ευθύνες ξεκινούν και στην ΚΤΚ και άρα θα πρέπει συνολικά να αντιμετωπιστεί το όλο θέμα», κατέληξε.

Τέλος, ο βουλευτής των Οικολόγων μίλησε για «επικοινωνιακά παιγνίδια», προσθέτοντας ότι η κίνηση θα μείνει μετέωρη εάν δεν ασκηθεί δίωξη και του Διοικητή της ΚΤΚ Πανίκου Δημητριάδη.

«Είναι σαφές και το υπογραμμίζουν έγκυροι νομικοί κύκλοι ότι προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της ΕΚΤ συνεπάγεται ταυτόχρονα παράλληλη προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά του Πανίκου Δημητριάδη. Η κυβέρνηση έμεινε όπως το βήμα του μετέωρου πελαργού και δεν προχωρεί. πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με τον κ. Δημητριάδη. Αυτή η κατάσταση που μοιάζει με το μετέωρο βήμα του πελαργού πρέπει να σταματήσει και δεν μπορεί να μας εμπαίζει και να κάνει επικοινωνιακά παιχνίδια», κατέληξε.


offsite.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...