Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013

Κύπρος: «Βουτιά» 75% στις πωλήσεις ακινήτων


Τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων ετών κατέγραψαν το Μάιο του 2013 οι πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο αποτυπώνοντας ανάγλυφα τη μεγάλη αβεβαιότητα για... το μέλλον της αγοράς μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και η αδυναμία των τραπεζών να δανείσουν επηρεάζουν αισθητά τις πωλήσεις σε ντόπιους ενώ αρνητική είναι και η εικόνα της εξωγενούς ζήτησης.

Σύμφωνα με το Stockwatch, η μείωση στις πωλήσεις παρατηρείται σε όλες τις πόλεις, ακόμη και στην Πάφο παρά το ενδιαφέρον που εκφράζεται από ξένους επενδυτές, κυρίως Ρώσους και Κινέζους.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το κτηματολόγιο τα πωλητήρια έγγραφα που έχουν κατατεθεί μειώθηκαν το Μάιο του 2013 στα 214 τεμάχια έναντι 854 το Μάιο του 2012, καταγράφοντας ετήσια μείωση 75%. Τον Απρίλιο, η μείωση ανήλθε στο 38%.

Σύμφωνα με τον εκτιμητή ακινήτων, Πόλυ Κουρουσίδη, η μείωση στις πωλήσεις αποδίδεται στις αποφάσεις του Eurogroup για την αναδιάρθρωση των τραπεζών και το κούρεμα καταθέσεων.

«Κύπριοι αγοραστές δεν υπάρχουν λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της αδυναμίας των τραπεζών να παραχωρούν δάνεια», ανέφερε τονίζοντας ότι «αρνητικά εξελίσσεται μέχρι στιγμής και η εξωγενής ζήτηση λόγω της δυσφήμισης της Κύπρου στο εξωτερικό μετά τις αποφάσεις του Eurogroup». Σημείωσε ότι οι ξένοι αναμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση προτού προχωρήσουν σε επενδύσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κτηματολογίου, το Μάιο οι πωλήσεις σε ντόπιους μειώθηκαν κατά 83% στα 143 τεμάχια από 854 το Μάιο του 2012 ενώ οι πωλήσεις σε ξένους μειώθηκαν στα 71 τεμάχια από 222 πέρσι (-68%).

«Η κατάσταση στην αγορά είναι τραγική», επισημαίνει ο μεσίτης ακινήτων Αντώνης Λοϊζου αναφέροντας ότι η μείωση στις πωλήσεις ίσως να είναι μεγαλύτερη καθώς ενδεχομένως κάποια πωλητήρια έγγραφα να αφορούν πράξεις προηγούμενων μηνών».

Όσον αφορά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου τα πωλητήρια έγγραφα που έχουν κατατεθεί στο κτηματολόγιο παρουσιάζουν μείωση 52% στα 1512 τεμάχια από 3167 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Μείωση των πωλήσεων παρατηρείται σε όλες τις πόλεις. Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται στη Λευκωσία (-72%) με τις πωλήσεις να μειώνονται στα 246 τεμάχια από 876 πέρσι και στην Αμμόχωστο (-69%) καθώς από 286 πέρσι μειώθηκαν φέτος στα 89.

Μειωμένες κατά 58% και 48% αντίστοιχα είναι και οι πωλήσεις σε Λεμεσό και Λάρνακα.

Στην Πάφο η μείωση περιορίζεται στο 11% με τις πωλήσεις να φθάνουν τις 547 από 617.
moneypost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...