Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

ΑΚΕΛ – ΕΔΕΚ: Έναρξη διαλόγου για πρόταση εξόδου από το Μνημόνιο


Την έναρξη διαλόγου για διαμόρφωση ολοκληρωμένης εθνικής πρότασης για έξοδο από το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, συμφώνησαν σήμερα ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ, σε συνάντηση που είχαν οι ηγεσίες των κομμάτων στα γραφεία της ΕΔΕΚ.

Στη συνάντηση, υπό τους ηγέτες τους Γιαννάκη Ομήρου και Άντρο Κυπριανού, συζητήθηκαν η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, το Μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση, το Κυπριακό και οι προοπτικές λύσης του, καθώς και το θέμα του φυσικού αερίου. Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν εποικοδομητική τη συνάντηση, υπογραμμίζοντας την κοινή τους θέση για έξοδο από το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου είπε ότι δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε αποκλίσεις μεταξύ των δύο κομμάτων για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας. «Είναι κοινή η διαπίστωση ότι η παραμονή στο Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση θα οδηγεί σε αυτοτροφοδοτούμενους φαύλους κύκλους ύφεσης, εκτίναξη της ανεργίας, κοινωνικό αποκλεισμό ευρύτατων ομάδων της κυπριακής κοινωνίας, και βεβαίως, σε συνθήκες κοινωνικής δυστυχίας ακόμα και ανθρωπιστικής κρίσης. Είναι για αυτό», συνέχισε, «που ανεξάρτητα από τη διαφορά που υπάρχει στις μελέτες των οικονομικών επιτελείων των δύο κομμάτων σε ό,τι αφορά την παραμονή ή όχι στη ζώνη του Ευρώ, είναι κοινός ο στόχος και επιβάλλεται η διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου για έξοδο από το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση».

Αναφέροντας πως μακροχρόνια παραμονή στο Μνημόνιο θα οδηγήσει σε ένα μέλλον χωρίς προοπτική, ο κ. Ομήρου υπογράμμισε την ανάγκη για εθνικό διάλογο και διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης όλων των πολιτικών δυνάμεων υπό την Κυβέρνηση, η οποία έχει τον τελευταίο λόγο και την ευθύνη. «Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας σε αυτό τον εθνικό διάλογο χωρίς δογματισμούς, χωρίς προκαταλήψεις για να πετύχουμε μέσα σε πνεύμα συνεννόησης και συναίνεσης αυτόν τον εθνικό στόχο, ο οποίος πράγματι θα λυτρώσει τον κυπριακό λαό από τις επαχθείς συνέπειες της υπαγωγής στα δεσμά της Τρόικας, του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης», είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Κυπριανού εξέφρασε αρχικά τη θέση ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί την ΕΔΕΚ στρατηγικό συνεργάτη, με τον οποίο μπορεί να συζητήσει πολλά ζητήματα και να υπάρξουν ταυτόσημες ή παραπλήσιες απόψεις, σημειώνοντας πως η σημερινή συνάντηση επιβεβαίωσε αυτή την πραγματικότητα.

Για την οικονομία, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως τα δύο κόμματα ξεκάθαρα επιθυμούν το συντομότερο δυνατό απεγκλωβισμό από τις πρόνοιες του Μνημονίου. «Οι εκτιμήσεις μας σε ό,τι αφορά την παραμονή στο Μνημόνιο είναι θα έλεγα ότι είναι οι ίδιες. Είναι μια πορεία που θα οδηγεί σε φαύλο κύκλο και η οποία θα απαιτεί συνεχώς τη λήψη νέων μέτρων για να υλοποιούνται οι στόχοι που καθορίζονται από το Μνημόνιο», είπε ο κ. Κυπριανού, σημειώνοντας πως αυτές τις εκτιμήσεις άρχισαν να τις εκφράζουν τώρα και αξιωματούχοι του ΔΝΤ αλλά και της ΕΕ. Εξέφρασε, επίσης, την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων ώστε να δοθεί διέξοδος στον κυπριακό λαό.

«Αυτό το οποίο εμείς ζητούμε είναι η Κυβέρνηση να συστήσει μια ανεξάρτητη ομάδα επιστημόνων, η οποία να μελετήσει την προοπτική παραμονής στο Μνημόνιο, ποιες θα είναι οι εξελίξεις για τον κόσμο και την κυπριακή οικονομία και να διαμορφώσει εναλλακτικά σενάρια», είπε ο κ. Κυπριανού, συμπληρώνοντας πως το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ έχουν δώσει τις δικές τους προτάσεις και θέλουν να ακούσουν ποια είναι η συνολική πρόταση της Κυβέρνησης. «Το να λέει η Κυβέρνηση ότι συμφωνεί για έξοδο από το Μνημόνιο, και να θεωρεί ότι η ταχύτερη έξοδος είναι η πλήρης υλοποίηση του Μνημονίου, νομίζω δεν οδηγεί πουθενά», είπε.

Οι δύο ηγεσίες συμφώνησαν πως τα επιτελεία των δύο κομμάτων θα συναντηθούν για να συζητήσουν τα θέματα της οικονομίας, με μια πιο εις βάθος μελέτη των προτάσεων που κατατέθηκαν εκ μέρους τους, καθώς στόχος είναι η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης εθνικής πρότασης.

Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων συζήτησαν επίσης επιμέρους θέματα της οικονομίας όπως το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Η ΕΔΕΚ, όπως δήλωσε ο κ. Ομήρου, τάσσεται εναντίον της λογικής αλόγιστων ιδιωτικοποιήσεων και ιδιαίτερα σε ημικρατικούς οργανισμούς που πέραν το ότι προσφέρουν κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες σημαντικές και για την ασφάλεια του κράτους, είναι κερδοφόροι. «Θα μπορούσε να μελετηθεί η μετοχοποίηση τμήματος των ημικρατικών οργανισμών, διατηρουμένου του κρατικού ελέγχου, αλλά όχι η εκποίηση αυτών των οργανισμών οι οποίοι έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην κυπριακή οικονομία, αλλά και στην προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Άντρος Κυπριανού, αναφερόμενος στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, είπε πως η απαίτηση της Τρόικας δεν γίνεται με οικονομικά κριτήρια, αλλά με καθαρά πολιτικά, και τα οποία οδηγούν σε ξεπούλημα ημικρατικούς οργανισμούς συνολικής αξίας 4,5 δις στην εξευτελιστική τιμή του 1,4 δις. «Μιλούμε για κερδοφόρους οργανισμούς, οι οποίοι αποφέρουν κέρδη στο κράτος ετησίως γύρω στα 150 ίσως και περισσότερα εκ. ευρώ, ενώ διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο για την εθνική ασφάλεια», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Κυπριανού είπε πως συζητήθηκε και το θέμα των αρνητικών κοινωνικών εξελίξεων λόγω της κρίσης, ενώ προέβη σε έκκληση προς την Κυβέρνηση να διαμορφώσει ένα συνολικό σχέδιο κοινωνικής πρόνοιας, το οποίο θα στοχεύει στην προστασία των ανθρώπων που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες. «Δεν μιλούμε μόνο για την κοινωνική αλληλεγγύη αλλά και για προβλήματα όπως ο τερματισμός των σπουδών των φοιτητών και πολλά άλλα», είπε.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Ομήρου εξέφρασε τη θέση ότι θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο αλλά και απαραίτητο να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού προβλήματος και ένα περίγραμμα λύσης, το οποίο να παρουσιάζουμε ενώπιον της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας για να γνωρίζουν οι πάντες ποια είναι τα όρια ασφάλειας και για την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και την εθνική και φυσική επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού. Παράλληλα, υπάρχει, και το θέμα των ευθυνών της Τουρκίας, η οποία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού, δηλαδή την αποχώρηση των στρατευμάτων και των εποίκων αλλά και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960. «Θα πρέπει να μελετηθεί μια διαμόρφωση πρότασης για μια διεθνή διάσκεψη που θα έχει ως αποκλειστικό θέμα την επίλυση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού για να τεθεί η Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της», τόνισε.

Ο κ. Ομήρου απέρριψε κατηγορηματικά τις προσεγγίσεις από Τουρκία και κακόπιστους τρίτους ότι η οικονομική κρίση αποτελεί χρυσή ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, σε συνδυασμό με το θέμα του φυσικού αερίου.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε τη θέση ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να συμβάλει και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας. «Όχι η όποια λύση όμως, επιμένουμε ότι η λύση θα πρέπει να εδράζεται στα πλαίσια των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, του διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δίκαιου», είπε, στέλλοντας το μήνυμα πως το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συνεργαστεί, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, χωρίς να είναι έτοιμο, όμως να δεχθεί την όποια λύση για χάριν της εξυπηρέτησης συμφερόντων ξένων προς την Κύπρο και τον κυπριακό λαό.

«Εάν νομίζουν κάποιοι ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τόπος, θα διαπράξουν ένα πολύ μεγάλο λάθος», σημείωσε ο κ. Κυπριανού, εκφράζοντας, την ίδια ώρα, την ετοιμότητα για συνεργασία προς την κατεύθυνση της λύσης που θα ικανοποιεί τις προσδοκίες και τους πόθους του κυπριακού λαού στο σύνολό του.

Για τα θέματα φυσικού αερίου, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την πεποίθηση του ΑΚΕΛ ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς στην κατασκευή τερματικού, το οποίο θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της οικονομίας, πέραν από τη σημασία που έχει για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου μελλοντικά.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιστολή Αναστασιάδη προς Λαγκάρντ, Ντράγκι και Ρομπάι, ο κ. Κυπριανού δήλωσε πως η επιστολή διαβιβάστηκε προς τους πολιτικούς αρχηγούς. Ωστόσο, παρέπεμψε στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο για το περιεχόμενό της.
alithia.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...