Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Έτοιμη για υποχωρήσεις στο Κυπριακό η τουρκική πλευρά

Και η επιστροφή εδαφών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους Ετζιλ Νάμι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, ανέφερε ότι στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τη λύση ως το τέλος του χρόνου και να διενεργηθούν τα σχετικά δημοψηφίσματα το Μάρτιο.

Του Παναγή Γαλιατσάτου/ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η δήλωση, ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να επιστρέψει γη στους Κυπρίους αποτελεί ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια για τη δημιουργία ενός «μομέντουμ», που θα οδηγήσει στη λύση του προβλήματος. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδης έχει ζητήσει ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης για να ξαναξεκινήσει η διαδικασία την επιστροφή των Βαρωσίων, της νέας πόλης της Αμμοχώστου, η οποία είναι ακατοίκητη από την εισβολή. Αξίζει να σημειωθεί, ότι αυτό το αίτημα της Κυπριακής πλευράς είχε απορριφθεί ως τώρα σθεναρά από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Νάμι δήλωσε ότι ο στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τη λύση ως το τέλος του χρόνου και να διενεργηθούν τα σχετικά δημοψηφίσματα το Μαρτιο. Ο κ. Νάμι πρόσθεσε ότι σε περίπτωση λύσης, τα τουρκικά λιμάνια θα ανοίξουν για τα ελληνοκυπριακά πλοία και ότι η λύση θα επιφέρει μεγάλα οικονομικά πλεονεκτήματα στο νησί. Είπε μάλιστα ότι οι στρατιωτικές δαπάνες στην Κύπρο, λόγω της σημερινής κατάστασης ανέρχονται σε 1 εκ δολάρια την ημέρα.

Ο κ. Νάμι βρίσκεται στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο ΥΠΕΞ κ. Νταβούτογλου, εν όψει της επανεκκίνησης της διαδικασίας για λύση του Κυπριακού. Μάλιστα ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε δηλώσει ότι η συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ερόγλου θα γίνει στις 4 Νοεμβρίου, κάτι που ωστόσο ακόμα δεν επιβεβαιώνεται από Κυπριακής πλευράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...