Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Κύπρος: Κατέρρευσαν οι γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στην προεδρία της Δημοκρατίας και την Κεντρική Τράπεζα

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η κόντρα ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είναι διατεθειμένος να φτάσει την υπόθεση στα άκρα και να εξαντλήσει τα νομικά περιθώρια για παύση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη.

Δύο βδομάδες πριν τη νέα αξιολόγηση της Κύπρου από την τρόικα και παρά τις δημόσιες παρεμβάσεις του προέδρου της ΕΚΤ Marioo Draghi και τις επιστολές Rehn και Asmussen, το προεδρικό δεν φαίνεται να τα βάζει κάτω και διαμηνύει ότι θα κάνει ότι είναι νομικά εφικτό για να παύσει το διοικητή της ανεξάρτητης εποπτικής αρχής, όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης.

Που θα στηριχθεί η κυβέρνηση για την παύση του διοικητή

Η κυβέρνηση αναμένεται να στηριχθεί στην εμπλοκή της κεντρικής τράπεζας στην παροχή έκτακτης ρευστότητας στη Λαϊκή Τράπεζα.

Το προεδρικό ελπίζει να αξιοποιήσει το πόρισμα της επιτροπής Πική ότι τη στιγμή που δινόταν ο ELA η Λαϊκή δεν ήταν φερέγγυα. Κύκλοι του προεδρικού ελπίζουν επίσης να κεφαλαιοποιήσουν παράλληλα ευρήματα της διαδικασίας διερεύνησης, βασισμένα σε έγγραφα της ΕΚΤ.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή», οι νομικές διεργασίες για το θέμα του διοικητή απασχόλησαν τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου με το γενικό εισαγγελέα.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγή που υποστηρίζει «ότι ο πρόεδρος της δημοκρατίας φέρεται αποφασισμένος να οδηγήσει το θέμα στα άκρα, εξαντλώντας όλα τα νομικά περιθώρια».
Η σκληρή στάση του προεδρικού είναι ευθυγραμμισμένη με αυτή του κυβερνώντος κόμματος που, ακόμα και μετά τις αυστηρές δημόσιες συστάσεις του Mario Draghi, αναφέρθηκε σε νομικά μέτρα κατά της κεντρικής τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...