Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Ευέλικτη η κυπριακή οικονομία αναφέρει μελέτη της Eurobank

Οι ενδείξεις από την εφαρμογή του Προγράμματος τους προσαρμογης της κυπριακής οικονομιας τους πρώτους μήνες, μπορούν να χαρακτηριστούν ως θετικές. 


Οι διαρθρωτικοί και οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύπτονται μέχρις στιγμής, η ιδιοκτησία του Προγράμματος από την κυπριακή κυβέρνηση έχει βελτιωθεί σημαντικά και οι αντι-ευρωπαϊκές φωνές έχουν υποχωρήσει, αν και οι ιδιωτικοποιήσεις συναντούν ακόμα σημαντικές αντιστάσεις, αναφέρεται σε μελέτη της Eurobank.

H σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος προχωρά με την έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης με ίδια μέσα (bail-in), και την εισαγωγή σημαντικών μεταρρυθμίσεων-τομών στο ρυθμιστικό πλαίσιο του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα και στο συνεργατισμό. Η πρώτη από τις τέσσερις προγραμματισμένες φάσεις της άρσης των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων πραγματοποιήθηκε. Αν και η πλήρης άρση των περιορισμών δεν θα πρέπει να αναμένεται σύντομα, η επίδρασή τους στις επιχειρηματικές δραστηριότητες δεν είναι τόσο αποτρεπτική, όσο η στενότητα ρευστότητας που παρατηρείται αυτή την περίοδο, αναφέρεται στην ανάλυση.

Συνολικά, οι προοπτικές για το 2013 είναι σημαντικά βελτιωμένες εν σχέσει προς τις αρχικές εκτιμήσεις, επίσημων και ανεξάρτητων φορέων. Η κυπριακή οικονομία δείχνει σημάδια ευελιξίας. Οι μισθοί και οι τιμές προσαρμόζονται ταχύτερα σε σχέση με την ελληνική περίπτωση, επιταχύνοντας την εσωτερική υποτίμηση. Οι τιμές των ακινήτων επίσης προσαρμόζονται. Η τουριστική σεζόν ήταν ικανοποιητική, λόγω και της αύξησης των αφίξεων Ρώσων τουριστών. Η μικρότερη των προηγούμενων προβλέψεων ύφεση το 2013 οφείλεται εν μέρει στην προληπτική μείωση της κατανάλωσης το 2012, εν όψει αρνητικών εξελίξεων, η οποία μετέφερε μέρος της ύφεσης στο προηγούμενο έτος, αναφέρεται στην μελέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...