Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Στο μικροσκόπιο της τρόικας επτά καίρια ζητήματα για τις κυπριακές τράπεζες

Oύτε ένα, ούτε δύο, αλλά συνολικά επτά ζητήματα που αφορούν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου με το κλιμάκιο της τρόικας.

Τα ζητήματα που συζητήθηκαν είναι τα εξής:

- Η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.
- Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις συνεργατικές τράπεζες, όσον αφορά στην αναδιάρθρωσή τους και στη διαδικασία ολοκλήρωσης των συγχωνεύσεων.
- Τα στοιχεία για την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
- Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
- Η παρακολούθηση της δανειακής επιβάρυνσης των νοικοκυριών και των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων.
- Οι εποπτικές δραστηριότητες της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.
- Η τροποποίηση της νομοθεσίας για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του χρηματοοικονομικού διαμεσολαβητή, ώστε να περιλαμβάνει διαμεσολάβηση παραπόνων που αφορούν στην αναδιάρθρωση χορηγιών.

Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, σήμερα πραγματοποιήθηκε από την τρόικα μια γενική ανασκόπηση στο υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου σημειώθηκε μεγαλύτερη ανάλυση επί των επτά προαναφερθέντων θεμάτων.
Αύριο Τετάρτη θα υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου με το κλιμάκιο της τρόικας, προκειμένου να εξεταστούν τεχνοκρατικής φύσεως ζητήματα, με επίκεντρο την Τράπεζα Κύπρου και τις συνεργατικές τράπεζες.

Hourican (CEO Τρ. Κύπρου): Μεγάλη πρόκληση τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια - Μόνο αν το ζήτημα αντιμετωπιστεί, θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών - Πρέπει να γίνει δουλειά για την αναδιάρθρωση της τράπεζας - Τετ α τετ με Αναστασιάδη
"Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν μία μεγάλη πρόκληση όχι μόνο για την Τράπεζα Κύπρου αλλά και διεθνώς", δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου John Hourican, εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου μετά τη συνάντηση του ΔΣ της τράπεζας με τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη.

Ο Ιρλανδός τραπεζίτης, αφού χαρακτήρισε εποικοδομητική και χρήσιμη τη συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, σημείωσε ότι "ενώπιον μας έχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας και έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, όχι μόνο της Τράπεζας Κύπρου, αλλά και για ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου".

"Δεν θα έπαιρνα τη δουλειά αν θεωρούσα πως δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τη διαφορά όχι μόνο για την τράπεζα αλλά και για τη χώρα", τόνισε ο Ιρλανδός τραπεζίτης, σύμφωνα με το Stockwatch.

Κληθείς να αναφερθεί στις κύριες προκλήσεις της αποστολής του και ειδικότερα για το θέμα του διαχωρισμού της τράπεζας, ο Hourican σημείωσε ότι "είναι πολύ νωρίς να πούμε ποια ακριβώς θα είναι η λύση στο θέμα του διαχωρισμού".

"Όμως, τα προβλήματα είναι σαφή, όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ένα θέμα που πρέπει να επιλυθεί όχι μόνο εγχώρια, αλλά και διεθνώς. Αυτό πρέπει να επιλυθεί ούτως ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στους καταθέτες. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση που έγινε στην Κύπρο και στην Τράπεζα Κύπρου και αν και τα προβλήματα είναι ξεκάθαρα, οι λύσεις δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί", διευκρίνισε.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...