Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Πραγματοποιήθηκε η 33η αντικατατοχική πορεία προς την κατεχόμενη Μόρφου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, για 33η χρονιά, η αντικατοχική πορεία προς την κατεχόμενη Μόρφου που διοργάνωσε στην κοινότητα Αστρομερίτη ο Δήμος Μόρφου, με τους Μορφίτες να διατρανώνουν την θέληση και αποφασιστικότητα τους για συνέχιση του αγώνα για επιστροφή στα κατεχόμενα εδάφη τους.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Αυξιβίου στον Αστρομερίτη χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου, μνημόσυνο πεσόντων και δέηση για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες.

Ακολούθως, οι Μορφίτες συγκεντρώθηκαν στο πολιτιστικό κέντρο της κοινότητας Αστρομερίτη, όπου πραγματοποιήθηκε αντικατοχική εκδήλωση με ομιλίες και χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλο, την οποία ανέγνωσε ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου, τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο, τον βουλευτή του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Άλαν Μιλ, τον Βρετανό βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος Ρότζερ Γκέιλ, την κυπριακής καταγωγής Ευρωβουλευτή του Συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας Μαρίνα Γιαννακουδάκη, τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Βιρβιδάκη, τον επίτιμο δημότη Μόρφου και πρώην Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρη Σιούφα και τον Δήμαρχο Μόρφου Χαράλαμπο Πίττα και τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης μεταξύ άλλων, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι από τις ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Σλοβενία και Μάλτα καθώς και οι τοπικές αρχές των 30 κατεχομένων χωριών της περιοχής και όλες οι αθλητικές και πολιτιστικές οργανώσεις της Μόρφου.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης αφίχθησαν δρομείς του Σωματείου “Περικλής Δημητρίου” οι οποίοι ξεκίνησαν σήμερα το πρωί από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Την αντικατοχική εκδήλωση στο πολιτιστικό κέντρο της κοινότητας Αστρομερίτη ακολούθησε αντικατοχική πορεία προς το Μνημείο Πεσόντων της Μόρφου στο οδόφραγμα Αστρομερίτη και κατάθεση στεφάνων.

Ακολούθως αντιπροσωπεία του κατεχόμενου Δήμου επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας των Μορφιτών σε εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να το διαβιβάσει στο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν .

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου να σταθούν με αξιοπρέπεια αλλά και αυστηρότητα απέναντι στην Τουρκία για τις προκλήσεις και τις απαράδεκτες συμπεριφορές της απέναντι στην Κύπρο και του λαού της, προσθέτοντας ότι η Τουρκία πρέπει και επιβάλλεται να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, στο διεθνές δικαστήριο για τα εγκλήματα που διέπραξε και εξακολουθεί να διαπράττει στην Κύπρο».

Ανέφερε ότι «για 39 χρόνια βρισκόμαστε μπροστά στον ίδιο κίνδυνο και στις ίδιες απειλές με άγνωστο ακόμη τον επίλογο της κυπριακής τραγωδίας του 1974» και πρόσθεσε ότι «επιβάλλεται με συλλογική προσπάθεια και με κοινούς οραματισμούς και στόχους να πάμε προς τις συνομιλίες γιατί εμείς θέλουμε λύση και είναι τα δικά μας σπίτια που βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή».

Ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης σημείωσε ότι «τούτες τις κρίσιμες ώρες επιβάλλεται να δείξουμε σθένος αταλάντευτο και δύναμη ψυχής ακατάβλητη» και «να αντιμετωπίσουμε την εθνική περιπέτεια, τις καταστροφές και τα ερείπια και ενωμένοι να διεκδικήσουμε λευτεριά και επιστροφή».

Ανέφερε επίσης ότι «σήμερα επιβάλλεται όσο ποτέ προηγουμένως να μονιάσουμε και να συγχρονίσουμε το βηματισμό μας με τα βήματα της ιστορίας μας, να αγωνιστούμε για την τιμή και την χαμένη αξιοπρέπεια μας, για τα παιδιά και τα εγγόνια μας και για τις γενιές που θα έρθουν».

Σε χαιρετισμό του που ανέγνωσε ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι «το Κυπριακό παραμένει στην πρώτη γραμμή κορυφαίας εθνικής προτεραιότητας της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας», προσθέτοντας ότι «στην παρούσα συγκυρία προτεραιότητα μας είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ».

«Ιδιαίτερα εποικοδομητικό στοιχείο που συντείνει προς την κατεύθυνση αυτή είναι το πακέτο προτάσεων που έχει υποβάλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όπως η άμεση επιστροφή των Βαρωσιών στους νόμιμους κατοίκους σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ», ανέφερε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι ο τερματισμός της παράνομης τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση συνολικής και συμφωνημένης λύσης στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ».

Είπε ακόμη ότι «είναι γνωστό και πιστεύω απολύτως κατανοητό στη διεθνή κοινότητα ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ουσιαστικές εδαφικές αναπροσαρμογές περιλαμβανομένης και της επιστροφής της Μόρφου στους νόμιμους κατοίκους της υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση».

Ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Άλαν Μιλ είπε ότι ο Δήμος Μόρφου είναι πολύ ενεργός στις προσπάθειες για λύση, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη για επιστροφή των προσφύγων και ανεύρεση των αγνοουμένων.
onlycy.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...