Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Ερτούγ: Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πρέπει να αρχίσουν το Νοέμβρη

Ο κ. Ερτούγ ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν από εκεί που σταμάτησαν. «Και το 2010 έτσι έγινε», ανέφερε.


Ο τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οσμάν Ερτούγ, δήλωσε ότι η πλευρά του «θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να αρχίσουν συνομιλίες την 4η Νοεμβρίου».

Ο κ. Ερτούγ, ο οποίος μίλησε σε τουρκοκυπριακό τηλεοπτικό σταθμό, είπε ότι «η απέναντι πλευρά συμπεριφέρεται στο θέμα της κοινής ανακοίνωσης σαν οι διαπραγματεύσεις να είναι (αποκλειστικά) δικές της. Εάν οι διεργασίες προετοιμασίας δεν καταλήξουν σε κοινή ανακοίνωση, όπως προβλέπεται, τότε και πάλι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν».

Ως προς τα στοιχεία που η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει να περιλαμβάνονται στην κοινή ανακοίνωση, ο κ. Ερτούγ ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν από εκεί που σταμάτησαν. «Και το 2010 έτσι έγινε», ανέφερε.

Επιπλέον, είπε ο ίδιος, ο Ντερβίς Έρογλου είχε στείλει επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο τουρκοκύπριος διαπραγματευτής επέκρινε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι προσπαθεί με υπερβολικά απαιτητική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένων και των δηλώσεων για τα θέματα που πρέπει να συζητηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, «να βάλει την άμαξα μπροστά από το άλογο».

Σε ερώτηση για τις επισκέψεις σε Άγκυρα και Αθήνα, ο Οσμάν Ερτούγ είπε ότι θεωρούν ότι αυτές μπορούν να γίνουν το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου. Ως προς το Μάρτιο, όπου τοποθετεί τα δημοψηφίσματα η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο κ. Ερτούγ είπε ότι πρόκειται για ένα φυσικό χρονοδιάγραμμα, «αν λάβει κανείς υπόψη τις εκλογές στην Τουρκία και στην ΤΔΒΚ».

Για να δοθεί λύση στο Κυπριακό, ισχυρίστηκε, «η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να απελευθερωθεί από το ιδεολογικό σύνδρομο "δεν μοιράζομαι τίποτα με τους τουρκοκυπρίους"», προσέθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...