Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης

Την πρόθεσή του να επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες την Αθήνα για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας απόψε σε συνέντευξη Τύπου για το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι στη συνάντηση θα γίνει επισκόπηση των αποτελεσμάτων των επισκέψεων του στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, καθώς επίσης και της επίσκεψης του κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ, καθώς και για τον κοινό συντονισμό και τον καθορισμό των επόμενων Αθηνών - Λευκωσίας.

Ο πρόεδρος της Κύπρου χαιρέτισε την απόφαση της Τουρκίας να ανταποκριθεί θετικά στην πρότασή του για συναντήσεις με τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Η εν λόγω πρόταση, είπε, «έγινε σε πλήρη συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση» και εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του για το γεγονός πως ο ενισχυμένος τρόπος συνεργασίας με την Ελλάδα αποδίδει καρπούς.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η πρόταση για επισκέψεις των συνομιλητών των δύο κοινοτήτων σε Αθήνα και Άγκυρα «δεν αποσκοπεί σε διμερή, τριμερή ή και τετραμερή διάσκεψη, όπως κάποιοι ενδεχομένως ανησυχούν». Πρόσθεσε ότι ποτέ δεν αναφέρεται σε διασκέψεις, «που εκ της φύσεώς τους είναι περιορισμένου χρόνου, θέση την οποία διευκρίνισα τόσο στους συνομιλητές μου στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην επιστολή μου προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ».

Ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι δικοινοτικό και ότι οι επικείμενες συναντήσεις του Ελληνοκύπριου συνομιλητή με τους εκπροσώπους της Άγκυρας «προσφέρει για πρώτη φορά μετά την εισβολή, τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης με εκείνους που πρέπει να είναι υπόλογοι για τις θέσεις που υποβάλλονται και φέρουν την ευθύνη για τη λύση του Κυπριακού».

Εξάλλου, τόνισε, πάγια θέση όλων είναι ότι το πρόβλημα της Κύπρου πρέπει να επανατοποθετηθεί στην ορθή βάση ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και συνεπώς, υποστήριξε, «μια τέτοια εξέλιξη, όχι μόνο δεν υπονομεύει, αλλά αντίθετα αναβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία».

Για το ρόλο του διεθνούς παράγοντα, ο Ν. Αναστασιάδης είπε ότι στις επαφές του στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαπίστωσε ζωηρό ενδιαφέρον για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, αφού όλοι πλέον αναγνωρίζουν τον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή.

Επίσης, έκανε σαφές ότι δεν αποδέχεται «ούτε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα ούτε και επιδιαιτησίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...