Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

ΟΗΕ: Σκαλώνουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό

Να συμφωνηθεί η βάση και το πλαίσιο των συνομιλιών ζητά η Λευκωσία


Δυσκολίες στην έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό βλέπουν στην έδρα του ΟΗΕ, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διπλωματική πηγή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τις συναντήσεις στη Λευκωσία των διαπραγματευτών των δυο κοινοτήτων, υπάρχουν «ουσιαστικές διαφορές» για το περιεχόμενο μιας κοινής δήλωσης.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, στο περιθώριο της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού, είχε τονίσει στο συνομιλητή του ότι η Λευκωσία δεν πρόκειται να συναινέσει στην έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αν πρώτα δεν συμφωνηθεί η βάση και το πλαίσιο των συνομιλιών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Φαρχάν Χαγκ, ο Μπαν Κι-μουν ασχολείται «απευθείας» με τη διαδικασία στο Κυπριακό και έχει «τακτικές επαφές» με τον ειδικό σύμβουλό του, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση έγινε κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, στην έδρα του ΟΗΕ, και απαντώντας στην ερώτηση «πώς ο Γενικός Γραμματέας παρακολουθεί την κατάσταση στην Κύπρο και τι σκοπεύει να κάνει για να προχωρήσει η παγωμένη διαμάχη;»

Ο Φ. Χαγκ απέφυγε να αναφερθεί στα επόμενα βήματα του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είχε πρόσφατα συναντήσεις στη Νέα Υόρκη με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου και παρέπεμψε στις σχετικές ανακοινώσεις που είχαν εκδοθεί από πλευράς ΟΗΕ.

Επίσης, στην ερώτηση αν θα γίνει και πότε ενημέρωση σε σχέση με το Κυπριακό από τον κ. Ντάουνερ, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι θα τεθεί το θέμα την επόμενη φορά που ο κ. Ντάουνερ θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...