Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Ευθύνες σε Χριστόφια και Αναστασιάδη για την κυπριακή οικονομία

Ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής για
την κυπριακή οικονομία, Γ. Πικής παρουσίασε το πόρισμα

ΑΚΕΛ: Παράνομο το πόρισμα


Η τριμελής Ερευνητική Επιτροπή στην Κύπρο έκρινε τον πρώην πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια ως «πρώτο και κύριο υπαίτιο για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομία της χώρας στα πρόθυρα χρεοκοπίας», στο πόρισμά της που έδωσε επίσημα στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. Αποδίδει πολιτικές ευθύνες και στην κυβέρνηση του Ν. Αναστασιάδη. Παράνομη χαρακτηρίζει την Επιτροπή, καθώς και το πόρισμά της, το ΑΚΕΛ.

Στο πόρισμα, 178 σελίδων, επισημαίνεται για τον Δημήτρη Χριστόφια: «Αυτός καθόριζε την οικονομική πολιτική του κράτους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της πολιτικής του στα δημοσιονομικά της χώρας και σε κάθε πτυχή της οικονομίας. Επέμενε στην επιβολή των θέσεών του, αγνοώντας συμβουλές και παροτρύνσεις από ειδήμονες σε θέματα της οικονομίας ως προς τις συνέπειες των αποφάσεών του. Δεν είχε μέτρο».

Η Ερευνητική Επιτροπή καταλογίζει στον πρώην πρόεδρο της Κύπρου «ασύγγνωστη καθυστέρηση στην υποβολή αιτήματος για στήριξη και συνομολόγηση συμφωνίας, που συνέτειναν σε μεγάλο βαθμό στη διόγκωση του δημοσίου χρέους, στη χειροτέρευση των δημοσιονομικών, χρηματοπιστωτικών και άλλων συναφών προς την οικονομία, προβλημάτων».

Το πόρισμα αποδίδει πολιτικές ευθύνες και στον νυν πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και την κυβέρνησή του για ελλιπή προετοιμασία για τις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup, αλλά και για υποτίμηση ενδεχομένων που θα έπρεπε να προβλεφθούν.

Πάντως, η ερευνητική επιτροπή αναφέρει ότι «δεν απορρίπτει τη θέση του κ. Αναστασιάδη ότι πριν από τη σύναψη της συμφωνίας βρέθηκε προ αδυσώπητου διλήμματος να δεχθεί ή να μην δεχθεί τη σύναψη της εκβιαστικά τεθείσας συμφωνίας. Πήρε το βάρος να δεχθεί, κρίνοντας ότι η άρνηση θα είχε δυσμενέστερες συνέπειες για τον τόπο».

Στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης Χριστόφια, αποδίδονται πολιτικές ευθύνες επειδή είχαν την ευχέρεια να απορρίψουν προτάσεις και νομοσχέδια σχετικά με την οικονομία, «πράγμα που δεν έπραξαν».

Η Επιτροπή σημειώνει, επιπρόσθετα, ότι «σφάλμα υπήρξε η μη συμμετοχή εκπροσώπων των τραπεζών στις διαπραγματεύσεις. Οι διαπραγματεύσεις, βέβαια, περιεπλάκησαν λόγω της έκθεσης Pimco η οποία, σύμφωνα με προβληθέντες ισχυρισμούς, υπερέβαλε τις ανάγκες των τραπεζών, υιοθετώντας υπερβαλλόντως ακραία σενάρια».

Αποδίδει, επίσης, πολιτική ευθύνη κατά δεύτερο λόγο στο ΔΗΚΟ, το οποίο μετείχε στην κυβέρνηση για περίπου 3,5 χρόνια, αλλά και στην ΕΔΕΚ, η οποία μετείχε στην κυβέρνηση για περίπου δύο χρόνια.

Το πόρισμα ανέγνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρώην μέλος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, Γεώργιος Πικής, τον οποίο πλαισίωναν άλλα δύο μέλη, ο Ανδρέας Κραμβής, πρώην μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, και η Ηλιάνα Νικολάου, τέως επίτροπος Διοικήσεως. Ο Γ. Πικής αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ενώ τόνισε ότι «το πόρισμα δεν θα έπρεπε να διαρρεύσει».

Το πόρισμα παραδόθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου στον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου και στις 30 Σεπτεμβρίου στον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη. Στις 2 Οκτωβρίου το πόρισμα τέθηκε υπόψη του Υπουργικού Συμβουλίου και την επομένη διέρρευσε στον Τύπο.

Η Ηλιάνα Νικολάου υπέβαλε στο τέλος του πορίσματος σύντομο συμπληρωματικό δικό της, στο οποίο επισημαίνει ότι οι τράπεζες και τα δημοσιονομικά βρίσκονται σε στενή σχέση αλληλεξάρτησης.  Κάνει λόγο για «κομβικό σημείο στο θέμα της διάγνωσης και διαπίστωσης των αιτίων για την κατάσταση, στην οποία βρισκόμαστε σήμερα».

Η κ. Νικολάου εξήγησε ότι προσπαθεί να φωτίσει κάποιες πτυχές που αφορούν τον τραπεζικό τομέα, οι οποίες ενδεχομένως να μη φωτίζονται στο γενικότερο πόρισμα, το οποίο στηρίζεται κυρίως σε μαρτυρίες. Ανέφερε ότι το συμπληρωματικό πόρισμά της τεκμηριώνεται και από την επιστημονική ανάλυση και πως δεν συγκρούεται με το πόρισμα της Επιτροπής, το οποίο και έχει προσυπογράψει.

ΑΚΕΛ: «Παράνομο το πόρισμα» 

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, τόνισε στο ΡΙΚ ότι έπρεπε να είχε καταργηθεί η Ερευνητική Επιτροπή, από τη στιγμή που η ίδια είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να ασχοληθεί με ποινικές και αστικές ευθύνες, αλλά μόνο με πολιτικές. Σημείωσε ότι πολιτικές ευθύνες αποδίδονται μόνο μέσα από εκλογικές αναμετρήσεις.

Παρέπεμψε σε δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης και πολλών νομικών ότι η Επιτροπή, μετά τον αυτο-περιορισμό της, δεν είχε λόγο ύπαρξης, αλλά και σε δηλώσεις του Γ. Πική, όταν ήταν πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ότι «καμία πράξη δεν μπορεί να θεωρείται νόμιμη, εάν προκύπτει από παράνομη σύσταση του όποιου οργάνου».

Ο Άντρος Κυπριανού χαρακτήρισε το πόρισμα «παράνομο» και δήλωσε ότι «στόχος ήταν να φορτωθούν περισσότερες ευθύνες στο Δημήτρη Χριστόφια και το ΑΚΕΛ».

Σε άλλες δηλώσεις, ο κ. Κυπριανού υποστήριξε ότι διαθέτει στοιχεία «που καταδεικνύουν σκευωρία», προσθέτοντας πως, εάν χρειαστεί, θα τα δώσει στη Δικαιοσύνη.

«Άδικο για το ΔΗΚΟ» το πόρισμα 

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν σχολίασε ότι είναι άδικο το πόρισμα για το κόμμα του, το οποίο δεν κλήθηκε να καταθέσει και να δώσει στοιχεία. Υποστήριξε, επίσης, ότι το κεφάλαιο των ευθυνών τού τραπεζικού συστήματος δεν έτυχε της δέουσας προσοχής από την Επιτροπή.

Αντιδράσεις Οικολόγων και Μαρκίδη 

Το Κίνημα Οικολόγων ζητάει να διοριστούν ποινικοί ανακριτές για την ποινική διερεύνηση των πορισμάτων της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία. Ο γενικός γραμματέας του Κινήματος, βουλευτής Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι «το πόρισμα πρέπει να γίνει σεβαστό, παρ’ όλο που δεν είναι πλήρες ή ολοκληρωμένο» και πρόσθεσε ότι όσοι το απορρίπτουν «έχουν λερωμένη τη φωλιά τους».

Ο πρώην γενικός εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, υποστήριξε ότι η Ερευνητική Επιτροπή δεν ικανοποίησε τους όρους εντολής της. «Η Επιτροπή δεν διερεύνησε βασικές πτυχές για το πώς περιήλθε σε αυτή την κατάσταση η οικονομία. Υπήρχε πχ σαφής εντολή να διερευνηθεί το θέμα διορισμού της Pimco για την οποία η ερευνητική δεν έκανε τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν διερευνήθηκαν οι βαρύτατες ευθύνες της Βουλής, οι λεπτομέρειες στην υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου, της Uniastrum και του Α. Bγενόπουλου, ούτε το θέμα της Λαϊκής Τράπεζας. «Το μόνο που έκαναν ήταν να ρίξουν ευθύνες σε όλον τον πολιτικό κόσμο χωρίς να προσφέρουν καμία διαφώτιση ως προς τις αιτίες της καταστροφής», υπογράμμισε ο κ. Μαρκίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...