Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Διά νόμου μείωση των ενοικίων στην Κύπρο

Του ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΛΑΤΖΗ / enet.gr

Στο Ανώτατο Δικαστήριο θα κριθεί η τύχη του νόμου που ψήφισε η κυπριακή Βουλή για δραστική μείωση των ενοικίων σε σπίτια και καταστήματα. Ο νόμος ικανοποίησε μεν τους ενοικιαστές αλλά εξόργισε τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι θεωρούν πως η Βουλή δεν μπορεί να παρεμβαίνει στους κανόνες λειτουργίας της αγοράς.

Η μείωση της τάξης του 20% δίνει ανάσα σε όσους δεν ήταν σε θέση να αντεπεξέλθουν στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεών τους (καταστήματα κ.λπ.) αλλά κυρίως στις οικογένειες που λόγω της ανεργίας αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο να βρεθούν στο δρόμο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, για να εφαρμοστεί ο νόμος, απαιτείται η υπογραφή του από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν αποκλείεται να τον αναπέμψει ως αντισυνταγματικό, κάτι το οποίο υποστήριξε με γνωμάτευσή του και ο γενικός εισαγγελέας. Αν η Βουλή επιμείνει, τότε τη διαφορά θα λύσει το Ανώτατο Δικαστήριο.

Τυχόν αναπομπή του νόμου θα προκαλούσε αντιδράσεις και δυσφορία σε πολίτες των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων, οι οποίοι είδαν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται, χωρίς να περιορίζονται οι υποχρεώσεις τους, μεταξύ αυτών και τα ενοίκια. Πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι ιδιοκτήτες έχουν μειώσει αυτοβούλως τα ενοίκια έως 20% δεν θα κληθούν να τα μειώσουν περαιτέρω.

Η έγκριση της μείωσης των ενοικίων σε καταστήματα και επαγγελματικές στέγες ήταν σχεδόν βέβαιη, αφού την υποστήριζαν το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι. Για τα οικιστικά ενοίκια, ωστόσο, ήταν σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα εγκρινόταν μείωση, αφού το ΔΗΚΟ είχε ανακοινώσει ότι θα κατέθετε τροπολογία για εξαίρεση των ενοικίων σε διαμερίσματα και οικίες, επειδή θεωρεί πως σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εύκολη και ανέξοδη η εξεύρεση εναλλακτικής επιλογής. Ομως, κατά την ψηφοφορία για την τροπολογία του ΔΗΚΟ, δεν μετρήθηκαν σωστά οι ισορροπίες και προέκυψε ισοπαλία 26-26. Σε λίγο κατέφθασε στη Βουλή ένας βουλευτής του ΔΗΣΥ που απουσίαζε και ζητήθηκε επανάληψη της ψηφοφορίας. Και στη δεύτερη ψηφοφορία καταγράφηκε ισοπαλία 26-26, αφού, όπως φάνηκε, στην πρώτη ψηφοφορία είχε γίνει λάθος καταμέτρηση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...