Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Το Third Point θέλει την Ελληνική Τράπεζα

Πολύφερνη νύφη είναι η Ελληνική Τράπεζα για ορισμένους επίδοξους «μνηστήρες» hedge fund, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλευλεύθερος», λόγω της μη κάλυψης της έκδοσης νέου κεφαλαίου κατά περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Το δηλωμένο ενδιαφέρον του αμερικανικού hedge fund Third Point στην Ελληνική Τράπεζα για απόκτηση κατ’ ελάχιστον μετοχικού κεφαλαίου της νέας έκδοσης αξίας 60 εκατ. ευρώ έως και το σύνολο της έκδοσης των 168 εκατ., που συνεπάγεται έως και πέραν του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, προκαλεί πανικό στους υφιστάμενους μετόχους, αναφέρει στο δημοσίευμα η κυπριακή εφημερίδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, την Τετάρτη μετέβη στην Κεντρική Τράπεζα η ανώτατη ηγεσία της Ελληνικής Τράπεζας για να συζητήσουν τα νέα δεδομένα που τίθενται ενώπιον της και να θέσει το αίτημα, όπως μέρος της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας που αφορά το 2015 μετατεθεί σε κατοπινό στάδιο.

Το όλο θέμα, καθώς επίσης και το αίτημα της Ελληνικής Τράπεζας για παράταση, συζητήθηκε διεξοδικά σε συνάντηση της ηγεσίας της Ελληνικής με τους εκπροσώπους της Τρόικας στην Κεντρική Τράπεζα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οικονομικοί παράγοντες, σχολιάζουν ότι αν υπάρξει άρνηση στον επίδοξο "μνηστήρα", πιθανώς να δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα για την κάθοδο άλλων στην Κύπρο.

Το βάρος πλέον φαίνεται να πέφτει στους ώμους της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία με βάση την κείμενη νομοθεσία, είναι αυτή που θα ανάψει το πράσινο φως σε μια τέτοια επένδυση ή θα την απορρίψει.

Γέφυρα με Ελλάδα

Οι διαχειριστές κεφαλαίων που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές αναμένουν την υλοποίηση της απόφασης της MSCI σχετικά με την Ελλάδα, τα ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), μεταξύ των οποίων το Paulson & Co του Τζον Πόλσον και το Third Point του Dan Loeb, έχουν προχωρήσει ήδη σε αγορές ελληνικών μετοχών, αναφέρει το δημοσίευμα, αναφέρει σχόλιο του Bloomberg.

Ο Πόλσον αγόρασε μετοχές της Alpha Bank στο τρίτο τρίμηνο στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας, ενώ αγόρασε και warrants για να αποκτήσει 7,41 επιπλέον μετοχές για κάθε κοινή μετοχή που κατέχει.

Το Third Point ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα ίδρυε ένα ταμείο με επίκεντρο την Ελλάδα, ενώ ο χρηματοπιστωτικός όμιλος Fairfax Financial Holdings αγόρασε φέτος μετοχές στην Eurobank Properties Real Estate έναντι 164 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας το μερίδιο του στο 42% από 19% και επίσης αύξησε το ποσοστό του στην εταιρεία Mytilineos Holdings στο 5,2%,.

Επίσης έβγαλε τα περισσότερα κέρδη από την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων, πέρσι το Δεκέμβριο, χάρη στη δελεαστική τιμή που λάνσαρε η κυβέρνηση Σαμαρά.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...